Slufferdam, Nuon

GVB per 2019 over op groene stroom

Nuon/Vattenfall is vanaf 1 januari 2019 de energieleverancier van de Amsterdamse stadsvervoerder GVB. Het gaat om de levering van duurzame energie die in Nederland wordt opgewekt. Ook zal extra duurzame opwekcapaciteit worden gerealiseerd om in de energiebehoefte van GVB te voorzien.

De partijen hebben een contract voor tien jaar met elkaar getekend. De samenwerking komt voort uit een aanbesteding die GVB samen met Metro en Tram van de gemeente Amsterdam heeft uitgevoerd. Amsterdam wil in 2025 uitstootvrij zijn en GVB deelt die doelstelling. Het overstappen op een energieproducent die duurzame energie kan leveren moet een flinke stap vooruit betekenen in het realiseren van die doelstellingen.

“De samenwerking met Nuon is een belangrijke sprong voorwaarts voor Amsterdam en draagt zo ook nog eens direct bij aan de klimaatdoelstellingen van ons kabinet. Op jaarbasis besparen we ruim 84 Kton aan CO2-uitstoot”, aldus Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van GVB.

Verschillende windparken

De samenwerking gaat verder dan alleen het leveren en afnemen van stroom. Om de nationale en internationale klimaatdoelstellingen te realiseren, zal de vraag naar groene stroom toenemen. En om die vraag aan te kunnen, zijn er meer voorzieningen nodig. Onderdeel van de aanbesteding was om hiervoor een concreet plan te bedenken.

“Nuon/Vattenfall wist zich op dit punt te onderscheiden door voor een concurrerende prijs Nederlandse windstroom speciaal voor GVB aan te bieden, afkomstig uit verschillende windparken”, legt GVB uit. “Dat mes snijdt aan twee kanten: we investeren samen in duurzame opwekking van energie waardoor we concreet bijdragen aan de reductie van CO2-emissies in Nederland. Daarnaast zorgen we er samen voor dat ook medewerkers van GVB en inwoners van Amsterdam profiteren van deze samenwerking.”

Energie terugwinnen

Gemeente, energieleverancier en vervoersbedrijf gaan onderzoeken waar bespaard kan worden op het energieverbruik, bijvoorbeeld door het terugwinnen van (rem)energie. Een ander samenwerkingspunt betreft de ontwikkeling van een zogenaamde ‘energy hub’. Het is de bedoeling dat een pand van GVB wordt voorzien van een groot zonnedak. Dat zorgt voor extra opwekcapaciteit waar inwoners van de stad gebruik van kunnen maken. De komende tijd wordt bekeken hoe dit het beste vorm kan krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.