Reisinformatiescherm van Fris (foto: Conclusion)

Platform toont grensoverschrijdende reisinformatie in Enschede

De schermen met reisinformatie op station Enschede tonen voortaan zowel informatie van de treinen van Nederlandse vervoerders als van Deutsche Bahn. In de praktijk is het lang niet altijd gemakkelijk om reisinformatiekanalen te bundelen voor grensoverschrijdende treinen, maar daar is in de Twentse stad een oplossing voor gevonden. NS, ProRail en Conclusion ForeyeT hebben daarvoor een reisinformatieplatform ontwikkeld.

Het ForeyeT Reis Informatie Systeem (FRIS) integreert verschillende vervoersmogelijkheden, zelfs als het gaat om grensoverschrijdende verbindingen. Daardoor krijgen reizigers in Enschede dus actuele reisinformatie over de dienstregeling van de Nederlandse vervoerders, maar ook van de Duitse vervoerder die over de grens rijdt.

Deutsche Bahn

Hiermee past de grensoverschrijdende informatie op Enschede bij het huidige niveau van reisinformatie dat reizigers in Nederland gewend zijn op stations en perrons. De reisinformatievoorziening in Nederland behoort volgens de betrokken partijen tot de top van Europa, onder andere door fysieke schermen, via online kanalen en bijvoorbeeld met de NS-app. Omdat Deutsche Bahn ook op Enschede rijdt, bestond daar de behoefte om ook voor die vervoerder actuele informatie aan te bieden.

Daarom moest hier worden gezocht naar een lokale oplossing. “Alle Europese vervoerders werken hard om grensoverschrijdende integratie van informatiediensten laagdrempelig mogelijk te maken”, licht Conclusion ForeyeT toe. Het greep de uitdaging aan met NS en ProRail en heeft het FRIS platform ontwikkeld. Hier worden alle reisinformatiekanalen bij elkaar gebracht.

Bovendien is de presentatie gelijkgetrokken met alle andere digitale schermen op Nederlandse stations, waardoor dit er voor de buitenstaander hetzelfde uitziet. De transitie vond plaats eind september. Conclusion ForeyeT zal de komende periode de prestaties van het platform evalueren, zodat de reisinformatie van hoog niveau blijft.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.