OVpay Gooi en Vechtstreek (foto: Transdev)

Bankpas en creditcard nu ook betaalvorm OV in Gooi en Vechtstreek

Persbericht Transdev

Reizigers in de concessie Gooi en Vechtstreek kunnen voortaan ook met hun bankpas of creditcard in- en uitchecken in bussen van Transdev. Het is na Lelystad de tweede concessie waar deze nieuwe betaalvorm is geïntroduceerd in het openbaar vervoer.

Voor Transdev, dat de nieuwe betaalvorm afgelopen weken al beproefde op één buslijn, gaat het om een aanvulling op de bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart en barcode. In- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen. Tussen 2021 en 2023 worden door de OV-bedrijven gezamenlijk nieuwe betaalvormen geïntroduceerd onder de noemer OVpay. Dat gebeurt gefaseerd: pas als alles goed werkt, is het tijd voor landelijke uitrol.

Nog geen kortingsproducten

Busreizigers in Gooi en Vechtstreek kunnen sinds maandag in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS en ICS. Ook alle buitenlandse contactloze kaarten en creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa worden geaccepteerd. Reizen is verder mogelijk met een smartphone of smartwatch die voor contactloos betalen is gekoppeld aan deze passen. Wie overstapt op de trein of andere vervoerders, wordt geadviseerd om nog met de OV-chipkaart te reizen.

In een later stadium wordt het ook mogelijk om kortingsproducten te koppelen. Tot die tijd is de prijs gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Die kosten worden per dag bij elkaar opgeteld en in de opvolgende nacht als één bedrag afgeschreven. Reizigers kunnen dit bedrag op het betaaloverzicht van hun bank terugvinden. Daarbij staat een code vermeld, waarmee het reisoverzicht terug te vinden is op www.reizenmetjebetaalkaart.nl. Volgens Transdev wordt er aan meer gebruiksgemak van dit proces gewerkt.

Makkelijker reizen

De introductie van nieuwe betaalvormen moet reizen met het OV gemakkelijker maken. “Deze ontwikkeling maakt het nog makkelijker om in de bus te stappen”, aldus gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland. “Dat is belangrijk, want de drukte op onze wegen neemt door bevolkingsgroei de komende jaren enorm toe. Meer OV-reizigers betekent minder files en minder uitstoot. Dat is goed voor de bereikbaarheid én de leefbaarheid.”

Gooi en Vechtstreek is dus de tweede concessie waar de nieuwe betaalvorm een feit is. In maart was het al zover in de stadsbussen van Arriva in Lelystad. Landelijke invoering vraagt om grootschalige aanpassingen bij alle vervoerders. Zo moeten er alleen al meer dan 60.000 kaartlezers worden vervangen of aangepast.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.