Reiziger met camera Hikvision (foto: Hikvision)

‘Mobiel camerasysteem is assistent van vervoerder’

Via Hikvision

Met camera’s in een voertuig kan meer gedaan worden dan alleen reizigers met kwaad in de zin afschrikken. Mobiele camerasystemen kunnen als ‘assistent’ de dagelijkse operatie van vervoerders op verschillende manieren vergemakkelijken.

Zo biedt een dergelijk systeem ook de mogelijkheid om realtime locaties van voertuigen te volgen en daarmee een totaaloverzicht van de gehele vloot te creëren. Waarbij er direct een melding kan worden gegenereerd en verbinding kan worden gemaakt met een chauffeur bij een afwijkende route, stilstaande voertuigen of een ongeval.

Mee- en terugkijken

In zo’n situatie kan een meldkamer dan direct meekijken en meeluisteren met een audio- en videostream. Maar in sommige gevallen is het ook handig om achteraf beelden terug te kunnen kijken. Bijvoorbeeld als er schade aan de binnen- of buitenkant van een voertuig wordt ontdekt, of na een geweldsincident.

Daarom is het belangrijk dat er scherpe beelden voorhanden zijn en dat is mogelijk met IP-camera’s, zegt Rolf van den Hoek van Hikvision. “Die hebben vloeiende beelden, hoge resolutie, hoge lichtgevoeligheid en speciale technieken voor tegenlichtcompensatie. Dat garandeert een goede registratie onder alle omstandigheden.”

Calamiteiten

Onmisbaar bij zo’n mobiel camerasysteem is een netwerk video recorder waar de beelden op worden opgeslagen. “Die beschikt over een afgesloten cassette. Bij een calamiteit kan de volledige disk door geautoriseerd personeel worden uitgenomen, waardoor je niet afhankelijk bent van een netwerkverbinding. Het is ook de ideale gateway naar een meldkamer voor het eventueel op afstand assisteren bij een calamiteit.”

Deze zogeheten NVR’s zijn volgens Van den Hoek een betrouwbare oplossing voor het opnemen van hoog resolutie IP-camera’s in het voertuig dankzij hun robuuste bouw, passieve koeling en combinatie met SSD’s.

Integratie van IT-systemen

Als lid van de ITxPT-organisatie zorgt Hikvision ervoor dat alle IT-systemen binnen voertuigen uniform geïntegreerd zijn. In het geval van mobiele camerasystemen betekent dit dat de statusinformatie hiervan moeiteloos naar de boordcomputer worden gestuurd, die andersom weer GPS-informatie en voertuiginformatie naar het camerasysteem kan sturen, zoals de stand van de deur.

Van den Hoek: “Die integratie levert de voertuigbeheerder in zijn beheerdersplatform alle informatie van de verschillende ICT-subsystemen, waardoor het beheer eenvoudiger en goedkoper wordt. Ook nieuwe technologieën zoals klantentelling boven de deuren worden ook via IP of IT-PT protocol aangeboden, zodat naast ticketing ook daadwerkelijke instappers worden geteld.”

Lees ook: Met bestaande onboard camera’s naar een betere opnamekwaliteit

Auteur: Redactie OVPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.