OV-fiets. Foto: Beeldbank NS
10 euro

NS wil mislukte elektrische OV-fiets opnieuw introduceren

OV-fiets. Foto: Beeldbank NS

De NS start deze zomer opnieuw een proef met het verhuren van OV-ebikes na het mislukken van hetzelfde project zeven jaar geleden. Door hernieuwde interesse van reizigers in elektrische OV-fietsen denkt de NS dat het een waardevolle aanvulling is op de huidige reguliere OV-fiets.

De NS gaat nog bekend maken op welke vier stations dertig elektrische fietsen beschikbaar zijn voor verhuur. Met deze pilot wil de NS ontdekken of de elektrische deelfiets in de smaak valt.

“Met de OV-ebike willen we het voor reizigers die vanaf het station iets verder moeten reizen nog aantrekkelijker en makkelijker maken om voor het laatste gedeelte van de reis de fiets te pakken”, zo vertelt Marise Bezema die verantwoordelijk is voor de OV-fiets bij de NS.

Kosten OV-ebike

De OV-fietsen zullen beschikbaar zijn tegen een tarief van 10 euro per dag en kunnen in de ecostand een afstand afleggen van 110 kilometer. In de normale stand kan de fiets 70 kilometer ver komen op een volle accu.

Om diefstal tegen te gaan voegt de NS een gps-tracker toe aan de fiets. De fiets kan dan bij diefstal of vermissing worden teruggevonden.

Daarnaast gebruikt de NS de gps-informatie tijdens de proef voor onderzoek. Hiermee kan de NS informatie verzamelen over de ritduur, de reisafstand en de snelheid van de fiets. Deze informatie is losgekoppeld van de persoon die op de fiets zit om de privacy van de consument te bewaren

Mislukt project

De NS heeft in 2009 ook al eens geprobeerd om OV-ebikes te verhuren. De NS had op het hoogtepunt daarvan zo’n 100 OV-ebikes in de verhuur. De vraag naar de fietsen was echter te laag en daardoor de kosten voor de NS te hoog. De NS trok de stekker uit dat project.

Nu lijkt de tijd wel rijp voor een elektrische OV-fiets. De NS heeft de proef voorgelegd aan consumentenorganisaties, ProRail en gemeenten. De reacties op de pilot van de NS met elektrische fietsen zijn positief. Ook in klantonderzoek komt de roep om een elektrische OV-fiets naar voren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.