Lintje voor scheidend secretaris-generaal UITP, Hans Rat

Hans Rat, scheidend secretaris-generaal van het Union Internationale des Tranports Publics (UITP), heeft donderdag 19 januari een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Dat gebeurde tijdens de KNV nieuwjaarsreceptie in Den Haag. Rat is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg zijn lintje omgehangen door minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Onder leiding van Hans Rat is de UITP – de internationale organisatie voor openbaar vervoer – uitgegroeid tot een invloedrijk verbond op mondiale schaal. De UITP heeft inmiddels 3400 leden in 92 landen. Behalve vervoerbedrijven herbergt de organisatie inmiddels ook vervoersautoriteiten, leveranciers, consultants en academici.

Groei

De afgelopen jaren hebben de OV-systemen in Zuid-Amerika, India, Japan, China en verschillende Arabische landen een enorme groei doorgemaakt. Een groei die rechtstreeks en ondubbelzinnig te danken is aan de bevlogen inzet van Rat, die op succesvolle wijze banden met de politieke leiders in die landen wist aan te knopen. In Europa is Hans Rat, als algemeen secretaris van UITP, verantwoordelijk voor de samenwerking van de OV-sector met de Europese Commissie en het Europese Parlement. Rat is verder voorzitter geweest van de Commissie Europese economische zaken en lid van de UITP Europese Commissie. Hans Rat maakte in 2011 nog deel uit van de Commissie Meijdam.

Connexxion

Voorafgaand aan zijn functie bij UITP, heeft Rat, als lid van de Raad van Bestuur van VSN, voorganger van het huidige Connexxion, een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand brengen van het Nederlandse reisinformatie systeem 0900-9292. Tot op heden is een dergelijk systeem, dat alle OV-verbindingen (trein, metro, tram en bus) in een land omvat, uniek in de wereld. Ook was hij lid van de Raad van Commissarissen van Vervoerbewijzen Nederland en kan beschouwd worden als de geestelijk vader van de strippenkaart.

Kennis

Tevens was Rat van 1993 tot 2000 voorzitter van de Nederlandse Voetgangersvereniging.   Hans Rat heeft zich als Nederlander niet alleen een unieke internationale positie weten te verwerven, maar heeft tijdens zijn loopbaan – die in 1973 van start ging bij KNVTO, de voorganger van het huidige KNV – een schat aan kennis vergaard ten aanzien van uiteenlopende mobiliteitsvraagstukken. Kennis, waarop ongetwijfeld nog lange tijd een beroep zal worden gedaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.