Aandeelhouders moeten vervoerder Syntus gaan redden

Vervoerder Syntus die het bus- en treinvervoer in de provincies Gelderland en Overijssel verzorgt, verkeert in grote geldnood. Het bedrijf zou sinds juni geen geld meer in kas hebben. Alleen als de aandeelhouders bijspringen kan Syntus nog worden gered.

De NS en de Franse vervoerder Keolis zijn beiden voor de helft eigenaar van Syntus. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 5 miljoen euro. Ook dit jaar wordt er weer een verlies verwacht.

Slachtoffer

Syntus heeft in 2010 de concessie voor het busvervoer in Gelderland gewonnen maar lijkt nu slachtoffer te worden van de eigen ‘te lage’ inschrijving. De provincie Gelderland zegt niet opnieuw te willen onderhandelen over de aanbesteding en wijst Syntus op haar verplichting het vervoer in de regio goed en accuraat te verzorgen.

Groei

Tegenover de dalende inkomsten heeft Syntus qua personeel en enorme groei doorgemaakt. Zo stonden er in 2010 600 mensen op de loonlijst. Inmiddels zijn dat er 1200. Directeur Frank de Leeuw, verantwoordelijk voor de explosieve groei, moest in februari het veld ruimen.

Syntus gaat nu bekijken hoe het het hoofd boven water moet houden. Daarbij wordt geen enkele optie uitgesloten, ook niet het terugdraaien van aanbestedingen. meldt de NOS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.