Syntus gaat snijden om beter te worden

Syntus gaat een pakket maatregelen nemen om de beroerde financiële situatie waarin de vervoerder verkeert te verbeteren. Naast een efficiëntere bedrijfsvoering zal Syntus ook gaan snijden in het personeel. Dat zal dan vooral gaan om stafpersoneel op het hoofdkantoor in Doetinchem. Chauffeurs blijven buiten schot.

Syntus kwam vorige week negatief in het nieuws doordat het bedrijf een flinke schuld zou hebben. Het zou gaan om een miljoenenschuld mede veroorzaakt door een te lage inschrijving voor het busvervoer in de provincie Gelderland en te hoge personeelskosten. Alleen door het bijspringen van eigenaren NS en Keolis zou het bedrijf nog overeind te houden zijn.

Efficiënt

Met het pakket aan nieuwe maatregelen wil Syntus nu weer de weg naar boven inslaan. Woordvoerder Petra Wessels van Syntus: “We zullen op alle gebieden een efficiëntere bedrijfsvoering moeten gaan toepassen. Zo willen we het ziekteverzuim sterk gaan verminderen want dat is een grote kostenpost. Ook op het gebied van het werkrooster valt nog een slag te maken.”

Personeel

De grootste kostenpost van Syntus zit echter in het personeel. Het bedrijf groeide in twee jaar van 600 naar 1200 werknemers mede gebaseerd op het winnen van aanbestedingen. 15 Procent van de werknemers werkt op het hoofdkantoor. “Daar zullen we toch in moeten gaan snijden. We sluiten gedwongen ontslagen op stafniveau niet uit”, aldus Wessels. Overigens zegt Syntus al met het pakket van maatregelen te zijn gestart voordat het nieuws over de penibele financiële situatie naar buiten kwam.

Kwaliteit

Syntus geeft zichzelf tot het eind van het jaar de tijd om de maatragelen door te voeren. “Van het grootste belang is dat onze klanten, de reizigers, niet aan kwaliteit inboeten”, zegt Wessels. “Daar staan we als Syntus ook voor. Als het verbeterprogramma is uitgvoerd gaan we de situatie opnieuw tegen het licht houden. De aandeelhouders staan pal achter ons.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.