Rikus Spithorst Maatschappij Voor Beter OV

Waar gehackt wordt, vallen spaanders (column)

Rikus Spithorst Maatschappij Voor Beter OV

COLUMN – Ik begin met een bekentenis. Van computergedoe heb ik weinig kaas gegeten. Ik ben van de generatie die de telex nog heeft gekend en de fax als wonderbaarlijk stuk technologische innovatie heeft zien komen, en ook alweer zo’n beetje zien gaan. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet, verstand van ICT.

Ik vertegenwoordig reizigers die net als ikzelf zorgeloos willen worden vervoerd. Computerkennis is daarbij amper nodig, en van het argument ‘computerpech’ als uitleg bij een verstoring ben ik dan ook zelden onder de indruk.

GVB

Al die techniek… De afgelopen week hoorde ik op het Journaal dat de schoolexamens weer gewoon op papier zullen worden gemaakt. Goed zo. En ik las dat hackers de computersystemen van het GVB zijn binnengedrongen. Gelukkig niet met kwade bedoelingen. Maar ze toonden aan, dat grapjassen eventueel de dienstroosters van het personeel in de war hadden kunnen schoppen, met alle ellende voor de dienstuitvoering, en dus voor de reizigers, van dien.

Zo’n lek zou eigenlijk niet mogen ontstaan, maar desondanks deel ik graag een compliment uit aan het GVB. Het GVB koos er niet voor, meteen in een ontkenningskramp te schieten of de zaak te bagatelliseren (zoals een uitzendbureau met een gekraakte website de afgelopen week wél  deed). Nee, het GVB vatte meteen de koe bij de horens door ICT-journalist Brenno de Winter en de hacker in kwestie uit te nodigen om meteen het digitale lek te komen dichten.

Hackers

De vraag of het systeem van het GVB nu onvoldoende beveiligd was, of dat die hackers gewoon steeds slimmer worden, die kan ik niet beantwoorden. Hoeft ook niet. Het punt is, dat kordaat moet worden opgetreden zodat erger wordt voorkomen.

Een bedrijf dat na een melding geen seconde aarzelt, gelijk in actie komt en ook niet te arrogant is om de hacker uit te nodigen om te helpen bij het dichten van het lek, zo’n bedrijf is wat mij betreft dik in orde. Zeker als daar ook gewoon eerlijk over wordt gecommuniceerd. Hulde dus.

Rikus Spithorst, Maatschappij voor Beter OV

Rikus Spithorst (Partner bij de Maatschappij Voor Beter OV)
www.voorbeterov.nl

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Waar gehackt wordt, vallen spaanders (column) | OVPro.nl
Rikus Spithorst Maatschappij Voor Beter OV

Waar gehackt wordt, vallen spaanders (column)

COLUMN – Ik begin met een bekentenis. Van computergedoe heb ik weinig kaas gegeten. Ik ben van de generatie die de telex nog heeft gekend en de fax als wonderbaarlijk stuk technologische innovatie heeft zien komen, en ook alweer zo’n beetje zien gaan. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet, verstand van ICT.

Ik vertegenwoordig reizigers die net als ikzelf zorgeloos willen worden vervoerd. Computerkennis is daarbij amper nodig, en van het argument ‘computerpech’ als uitleg bij een verstoring ben ik dan ook zelden onder de indruk.

GVB

Al die techniek… De afgelopen week hoorde ik op het Journaal dat de schoolexamens weer gewoon op papier zullen worden gemaakt. Goed zo. En ik las dat hackers de computersystemen van het GVB zijn binnengedrongen. Gelukkig niet met kwade bedoelingen. Maar ze toonden aan, dat grapjassen eventueel de dienstroosters van het personeel in de war hadden kunnen schoppen, met alle ellende voor de dienstuitvoering, en dus voor de reizigers, van dien.

Zo’n lek zou eigenlijk niet mogen ontstaan, maar desondanks deel ik graag een compliment uit aan het GVB. Het GVB koos er niet voor, meteen in een ontkenningskramp te schieten of de zaak te bagatelliseren (zoals een uitzendbureau met een gekraakte website de afgelopen week wél  deed). Nee, het GVB vatte meteen de koe bij de horens door ICT-journalist Brenno de Winter en de hacker in kwestie uit te nodigen om meteen het digitale lek te komen dichten.

Hackers

De vraag of het systeem van het GVB nu onvoldoende beveiligd was, of dat die hackers gewoon steeds slimmer worden, die kan ik niet beantwoorden. Hoeft ook niet. Het punt is, dat kordaat moet worden opgetreden zodat erger wordt voorkomen.

Een bedrijf dat na een melding geen seconde aarzelt, gelijk in actie komt en ook niet te arrogant is om de hacker uit te nodigen om te helpen bij het dichten van het lek, zo’n bedrijf is wat mij betreft dik in orde. Zeker als daar ook gewoon eerlijk over wordt gecommuniceerd. Hulde dus.

Rikus Spithorst, Maatschappij voor Beter OV

Rikus Spithorst (Partner bij de Maatschappij Voor Beter OV)
www.voorbeterov.nl

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.