ret_tram

RET krijgt boete voor te lang bewaren persoonsgegevens

ret_tram

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is overgegaan tot invordering van een dwangsom van 120.000 euro bij RET. Het Rotterdamse vervoerbedrijf zou de persoonsgegevens van studenten met een OV-chipkaart te lang hebben bewaard. De NS hebben eerdere dezelfde boete opgelegd gekregen voor dezelfde overtreding.

Het CBP had RET in juni 2011 een last onder dwangsom opgelegd voor het in strijd met de wet bewaren van reisgegevens van studenten die reizen met de studenten OV-chipkaart. Het vervoerbedrijf kreeg daarbij tot eind 2011 de tijd om maximale bewaartermijnen in te voeren en de reisgegevens na afloop hiervan te vernietigen of te anonimiseren.

Vernietigd

Het CBP concludeert in zijn invorderingsbeschikking van 15 juni 2012 dat RET inderdaad maximale bewaartermijnen heeft ingevoerd, maar de reisgegevens niet heeft vernietigd of afdoende heeft geanonimiseerd.

Weliswaar verklaarde RET de reisgegevens te anonimiseren, maar het bleek toch mogelijk om reizigers te identificeren en onbegrensd te volgen.

Bezwaar

RET heeft het CBP inmiddels laten weten dat het bedrijf alle reisgegevens ouder dan de gestelde termijnen alsnog heeft vernietigd en dat het ook in de toekomst zorgt voor tijdige verwijdering.

Bovendien heeft het vervoerbedrijf de verschuldigde dwangsom betaald. RET is wel in bezwaar gegaan tegen de invorderingsbeschikking.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.