drukke spits

Kilometerheffing zorgt voor spectaculaire groei OV-gebruik

drukke spits

Mocht er tijdens de volgende kabinetsperiode worden gekozen voor de kilometerheffing dan zal dat een spectaculaire groei van het gebruik van het openbaar vervoer met zich meebrengen. Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft de verkiezingsprogramma’s doorberekend en komt tot opmerkelijke verschillen tussen de politieke partijen.

Met name partijen die links tegen het politieke spectrum aanzitten, zijn geneigd om de kilometerheffing voor personenauto’s en bestelwagens door te voeren. PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen het autogebruik hiermee terugdringen en de automobilist de trein en bus inkrijgen.

20% Meer reizigers

Dat lukt volgende de berekeningen van het CPB aardig. Zo stijgt het OV-gebruik bij de PvdA met 5 %. Bij de SP gaan 12 % meer mensen de trein en bus in. GroenLinks spant echter de kroon met 20% meer OV-reizigers. D66 blijft op een groei van 5 % steken.

Bij de andere politieke partijen zijn de automobilsiten weer in het voordeel ten opzichte van OV-reizigers. Hier is kenmerkend dat het OV minder reizigers gaat tellen mochten zij het voor het zeggen krijgen. Bij de VVD gaat 2% minder met het OV, net als bij het CDA. Bij de SGP en de PVV blijft het gebruik van het OV nagenoeg gelijk.

Filedruk

Ook de filedruk verschilt per politieke partij enorm. Het doorvoeren van het GroenLinks-programma zou 67 % minder files tot gevolg hebben. Daar tegenover staat de PVV die met hun programma 12 % meer files zou scheppen.

Politieke partijen

VVD 
Autogebruik + 2%  OV-gebruik -2%  Files +10%

PvdA 
Autogebruik -10%  OV-gebruik +5%  Files -37%

PVV
 Autogebruik +2%  OV-gebruik 0%  Files +12%

CDA
 Autogebruik +2%  OV-gebruik -2%  Files +7%

SP
 Autogebruik -15%  OV-gebruik +12%  Files -20%

D66
 Autogebruik -15%  OV-gebruik +5%  Files – 47%

GroenLinks 
Autogebruik -22%  OV-gebruik +20%  Files – 67%

ChristenUnie
 Autogebruik-15%  OV-gebruik +7%  Files -32%

SGP
 Autogebruik 0%  OV-gebruk 0%  Files – 25%

DPK
 Autogebruik +2%  OV-gebruik +2%  Files +15%
.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Kilometerheffing zorgt voor spectaculaire groei OV-gebruik”

Maurits|29.08.12|18:24

Het zullen echter voornamelijk dure spitsreizigers zijn, waarvoor momenteel al nauwelijks extra plaats is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.