OV-chipkaart inchecken. Foto: Archief OVPro

Geen aanpak van privacyproblemen anonieme OV-chipkaart

OV-chipkaart inchecken. Foto: Archief OVPro

Er worden geen maatregelen genomen om het probleem aan te pakken waarbij derden reisgegevens van anonieme OV-chipkaarten kunnen volgen. Wie dat niet wil, kan beter een persoonlijke OV-chipkaart nemen. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu in antwoord op Kamervragen. Volgens haar ontbreekt de noodzaak om actie te ondernemen.

Mansveld zegt dat als een reiziger niet het risico wil lopen dat derden de transactiegegevens kunnen inzien, hij dat met een persoonlijke OV-chipkaart kan voorkomen. “Deze persoonlijke OV-chipkaart is net zo duur als de anonieme OV-chipkaart maar biedt wel de garantie dat een account alleen gekoppeld kan worden aan de chipkaart na instemming van de kaarthouder.”

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelde de Kamervragen toen bleek dat het mogelijk is om via de website www.ovchipkaart.nl de reisgegevens van anonieme OV-chipkaarten te volgen. Hiervoor is alleen het 16-cijferige kaartnummer en de vervaldatum nodig. Volgens Van Veldhoven is het onwenselijk dat het reisgedrag alleen op basis van deze gegevens in te zien is en komt de privacy hiermee in het geding.

Transactie-overzicht

Om persoonlijke kaarten te koppelen moet op www.ov-chipkaart.nl ook nog geboortedatum en postcode worden ingevoerd. Die laatste staat niet op de persoonlijke kaart, dus is het iets moeilijker om via deze kaart iemands reisgedrag te volgen.

De staatssecretaris benadrukt dat bij het inzien van het transactieoverzicht van een anonieme kaart niet bekend is wie met de kaart heeft gereisd. “Een anonieme kaart kan door meerdere mensen worden gebruikt.”

Anonimiteit

Volgens Mansveld hebben kaarthouders met een anonieme kaart er zelf voor gekozen om anoniem te blijven. Trans Link Systems (TLS) heeft dit volgens haar gerespecteerd bij het implementeren van het online transactieoverzicht voor anonieme kaarten. TLS heeft geen gegevens van de kaarthouder.

Mansveld stelt dat daarbij de afweging is gemaakt tussen de behoefte van de kaarthouder om anoniem te blijven en de wens voor verificatie. Het waarborgen van de anonimiteit zou hierbij de doorslag hebben gegeven. Consumentenorganisaties hebben volgens haar zelf verzocht om een overzicht in de reishistorie voor de anonieme kaart.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.