Groen licht voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer in ’t Gooi

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben ingestemd met de bestuursovereenkomst voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer in ’t Gooi. Daarmee bevestigen ze de afspraken die tussen provincie en betrokken gemeenten over de uitvoering zijn gemaakt. Daarnaast is groen licht gegeven voor de verdere voorbereiding en de uitvoering van het project.

De afgelopen maanden hebben de gemeenten Hilversum, Huizen, Eemnes en Laren al ingestemd met de bestuursovereenkomst. Het project zal begin 2014 door Provinciale Staten worden besproken.

Bestuursovereenkomst

In de bestuursovereenkomst zijn afspraken gemaakt over het ontwerp, de planning, taakverdeling, financiering en risico’s tijdens de uitvoering van het project. “Met dit besluit komt een betere beschikbaarheid van de Gooi- en Vechtstreek weer een stap dichterbij”, aldus gedeputeerde Elisabeth Post.

Het project gaat nu de volgende fase in, waardoor voorbereidingen getroffen kunnen worden om in 2015 aan de slag te kunnen gaan. De planologische procedure voor het provinciaal inpassingsplan (PIP) en de aanbesteding van de aannemer kan gereed worden gemaakt. Daarnaast wordt milieuonderzoek gedaan naar onder andere geluid en luchtkwaliteit en wordt het verleggen van kabels en leidingen langs het tracé vorobereid.

Traject

Het afgelopen jaar is naar zeggen van de provincie gesproken met bewoners en andere geïnteresseerden over de inpassing van het tracé in de omgeving. Mede op basis van die input zijn de ontwerpen verder uitgewerkt.

Als onderdeel van het HOV-netwerk moet de regio een frequente, snelle en betrouwbare ov-verbinding met Amsterdam, Schiphol en Almere krijgen. Het Gooi heeft nu te kampen met een teruglopende bereikbaarheid. Met een snelle, hoogfrequente busverbinding zou er een beter alternatief ontstaan voor de auto, omdat de huidige openbaar vervoersvormen samen geen goed netwerk vormen.

Toegankelijk

Naast de HOV-verbinding wordt een groot deel van het projectbudget besteed aan verbeteringen voor auto, fiets en natuur in de regio. Met de ondertunneling van de bus- en spoorbaan bij de Oosterengweg in Hilversum wordt volgens de provincie bijvoorbeeld het laatste knelpunt van de Hilversumse ring opgelost.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

2 reacties op “Groen licht voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer in ’t Gooi”

Heimen Stoffels|27.12.13|11:47

Laat ze dan maar beginnen met lijn 156 Almere-Hilversum. Veel studenten gebruiken die bus, maar ook sommige andere mensen. Ze hebben al vaker geklaagd bij Connexxion dat de frequentie veel te laag is en de bussen daardoor te vol zitten. Als ik hem langs zie rijden kan ik dat beamen. Maar Connexxion geeft geen sjoege. Eerst die lijn i.i.g. in de spits een beetje opkrikken en dan pas kan de rest wel ge-HOV’d worden, naar mijn mening.

Heimen Stoffels|27.12.13|11:48

Trouwens, kan dit eigenlijk wel door ’t Gooi? Ik las laatst dat veel bewoners falikant tegen dit plan waren… weet niet of dit wel zo haalbaar is dan want wie gaat er dan gebruik van maken als de bewoners het zelf al niet zien zitten?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.