Opnieuw hoogte salaris van GVB-directeur onder vuur

Combino tram, GVB, (bron: GVB Verbindt)

Het salaris van financieel directeur bij de GVB, Tom Middelkoop, heeft tot commotie geleid in de Amsterdamse gemeenteraad. Middelkoop blijft na zijn herbenoeming aan het einde van dit jaar fors hoger verdienen dan de 179.000 euro die is vastgesteld in de Wet Normering Topinkomens 2, terwijl de gemeente Amsterdam een jaar geleden juist aangaf de topsalarissen in te willen perken. PvdA en GroenLinks willen hierover in overleg met de wethouder.

Daarvoor is vorige week een brief ingediend door Dennis Boutkan en Rutger Groot Wassink, die niet begrijpen hoe het mogelijk is dat drie directieleden van de GVB nog steeds boven de WNT 2-norm verdienen. Het doel van de WNT is het tegengaan van bovenmatige beloningen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi) publieke sector. “Dit is niet het enige geval binnen het GVB waar de beloningsnorm met de voeten wordt getreden”, schrijven de twee raadsleden.

Overschrijding norm

De raadsleden zijn niet de enige personen binnen de gemeente Amsterdam die ontevreden zijn over de hoge salarissen voor de top van de GVB, want ook wethouder Kasja Ollengren vroeg aan de raad van commissarissen om rekening te houden met de WNT-norm. Daar werd echter niet naar geluisterd. “De wethouder heeft haar onvrede hierover uitgesproken, maar de raad van commissarissen lijkt niet voornemens de wens van college en raad om de topbeloningen in te perken in te willigen.”

De overschrijding van de norm voor Middelkoop wordt door de Amsterdamse stadsvervoerder verklaard door het moment waarop de financieel directeur is gestart. Hij werd aangenomen in 2014 en op dat moment was het via de WNT 1-norm nog toegestaan om bestuurders een salaris te bieden tot aan 230.474 euro. “De gemeente respecteert lopende arbeidsovereenkomsten”, schreef de gemeente in 2016. Dit zou bijvoorbeeld ook gelden voor algemeen directeur Alexandra van Huffelen.

Directeur Techniek & Operatie

Onlangs werd bekend dat Middelkoop per 13 december 2017 herbenoemd is in zijn huidige functie. Die herbenoeming geldt voor vier jaar. Maar voor zijn salaris is sprake van een  ‘overgangsregeling’. Het is bovendien niet de eerste keer dat de hoogte van het salaris van een GVB-directeur tot verbazing leidt in de gemeente.

Eind vorig jaar werd bekend dat de nieuwe directeur Techniek & Operatie ook een hoger loon krijgt dan de afgesproken 179.000 euro. De uitleg daarvoor was destijds dat een uitzondering gemaakt werd, omdat de opgave van deze nieuwe directeur, Mark Lohmeijer, voor de komende vier jaar erg fors zou zijn.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Opnieuw hoogte salaris van GVB-directeur onder vuur”

Rosanne Vermeulen|27.06.17|08:32

Belachelijk dat dit gewoon kan. En ondertussen heerst er in het bedrijf het idee dat we met zn alle moeten versoberen. Ik walg hier van.