GVB, IJveer (foto: GVB Verbindt)

GVB neemt maatregelen na ongelukken met veerponten

Foto GVB Verbindt

GVB is meteen begonnen met het vervangen van alle vaarhendels op de veerponten in Amsterdam, nadat dinsdagavond een pont hard tegen de kade botste. Het is de derde botsing in korte tijd. De aanvaring van dinsdagavond vond plaats vanwege een technisch defect met de vaarhendel, net zoals eerder het geval was.  

Verder blijven de schippers de komende tijd rustig varen, zodat een eventuele botsing met de kade zacht plaatsvindt. Als derde gaan schippers aangeven wanneer de aanlanding plaatsvindt. Reizigers kunnen zich dan alvast vasthouden, mocht het aanmeren aan de kade harder gebeuren dan normaal.

Veiligheid

GVB-directeur Alexandra van Huffelen zei tegen AT5 erg geschrokken te zijn van de ongevallen. Daarom is de vervoerder ook meteen aan de slag gegaan om de vaarhendels te vervangen. Wel benadrukte ze dat het nog steeds veilig was om met de pont te gaan in Amsterdam. “Als we de veiligheid niet meer zouden kunnen garanderen, zouden we niet meer varen.”

In de laatste twee weken ging het drie keer mis met de veren in Amsterdam. Bij een aanvaring op zondag twee weken terug vielen dertien gewonden en dinsdag raakte één persoon gewond tijdens een botsing met de kade tijdens de spits. Reizigersvereniging Voor Beter OV stelde al enige tijd terug dat het vaker fout gaat met de veren en stelde voor dat de scheepvaartafdeling van de Inspectie Leefomgeving en Transport moest gaan kijken bij de Afdeling Veren van het GVB. Dit onderzoek loopt nog.

Vaarhendels

Vanwege het ongeval op dinsdagavond heeft GVB nu besloten verdere onderzoeken niet meer af te wachten en op alle veren uit de 50 en 60-serie de vaarhendels in ieder geval te vervangen. “Totdat alle vaarhendels vervangen zijn, varen de schippers in een langzamer tempo”, aldus GVB. “Dit betekent dat de overtocht iets langer zal duren. We vragen onze reizigers om begrip hiervoor.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.