GVB-directeur Tom Middelkoop overleden

Tom Middelkoop GVB

Financieel directeur Tom Middelkoop van stadsvervoerder GVB is zondagmiddag overleden. Hij vormde samen met Alexandra van Huffelen en Mark Lohmeijer de statutaire directie van GVB, maar moest in juli van dit jaar terugtreden vanwege zijn gezondheid. Middelkoop is 57 jaar geworden.

Middelkoop werkte al sinds 1998 bij de Amsterdamse stadsvervoerder en heeft een belangrijke rol gespeeld in de verzelfstandiging en het op orde brengen van de financiën van het Amsterdamse vervoerbedrijf. Hij werd in 2012 financieel directeur.

Financieel gezond

Albert Bruins Slot, voorzitter van de Audit Commissie van de RvC van GVB: “Tom Middelkoop was de man die GVB op orde hielp brengen en op eigen benen hielp staan, dat is zijn verdienste geweest”. Van Huffelen: “Tom Middelkoop maakte van GVB een modern en duurzaam vervoerbedrijf dat financieel gezond is. Zijn inzicht en inbreng zijn van grote waarde geweest.”

Tijdens de loopbaan maakte Middelkoop het plan om de subsidie fors af te bouwen en de bedrijfsvoering te verbeteren. Dit was een voorwaarde voor de concessieverlening. Hij vervulde ook de functie van algemeen directeur, nadat de vorige topman in 2013 vertrok. Middelkoop was nog wel aanwezig bij de opening van de Noord/Zuidlijn in juli, maar daarna verslechterde zijn gezondheid snel.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.