UITP Summit in Stockholm

Liveblog UITP2019: veel innovatie, maar nadruk ligt op traditioneel OV

UITP Summit in Stockholm

Innovaties bieden mooie kansen voor een aantrekkelijker openbaar vervoer, maar het belang van traditioneel OV moet niet uit het oog verloren worden. Goede spoorverbindingen zoals trein, metro en tram, BRT-lijnen en vaste dienstregeling met hoge frequenties blijven ook op termijn de ruggengraat voor het openbaar vervoer. Deze boodschap werd de afgelopen dagen uitgedragen tijdens de UITP Summit in Stockholm.

Een groot deel van de internationale OV-sector ontmoet elkaar deze dagen op de UITP Summit in Stockholm, Vervoerders, vervoersautoriteiten en de industrie kunnen op dit internationale evenement met elkaar in gesprek gaan over een groot aantal thema’s. Bijvoorbeeld over Mobility as a Service, autonome voertuigen en elektrisch busvervoer, maar ook over de uitdagingen om steden bereikbaar te houden, de mogelijkheden voor Bus Rapid Transit-systemen en de rol die de overheid speelt in het verder verbeteren en ontwikkelen van het OV. OVPro is aanwezig en houdt een liveblog bij:

Vraag naar OV groeit

“De vraag naar mobiliteit groeit”, legde Mohamed Mezghani uit, Secretaris-Generaal bij de UITP. Hij is te spreken over de kansen van technologie en vraaggestuurde mobiliteit, maar benadrukt dat juist in steden massasystemen niet alleen noodzakelijk blijven, maar zelfs fors uitgebreid moeten worden. “De vraag naar mobiliteit groeit en we hebben dus OV nodig om grote groepen mensen te vervoeren. Alleen gedeelde mobiliteit is een oplossing voor het ruimtegebruik.”

Kristoffer Tamsons, transportminister in de regio Stockholm, noemt het spoor de ruggengraat van het OV. Tijdens de spits worden momenteel acht op de tien ritten in Stockholm afgelegd met het openbaar vervoer. “Dat komt door een goed geïntegreerd OV, een makkelijke manier van betalen, maar met name omdat we heel vroeg geïnvesteerd hebben in het metrosysteem. Ons metrosysteem bestaat al 60 jaar en de stad is daar omheen gegroeid.”

Verandering OV

Volgens Tamsons staat de OV-sector overigens wel degelijk voor een grote uitdaging om het OV te veranderen. “We moeten van het openbaar vervoer meer maken dan het traditioneel is. Dit kan door de samenwerking met nieuwe mobiliteitsaanbieders en innovatieve partijen.” Mezghani beklemtoont hier dat ook de bestaande wegensector niet vergeten moet worden. “We stimuleren overheden om beleid voor OV en wegen samen te voegen, zodat er zo efficiënt mogelijk gebruik kan worden gemaakt van infrastructuur.”

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Liveblog UITP2019: veel innovatie, maar nadruk ligt op traditioneel OV”

Ronald Van Onselen|11.06.19|14:46

Traditioneel OV blijft op 1 staan maar wel modern via E- en digitale toepassingen. Beide systemen groeien langzaam naar elkaar toe qua techniek maar deels ook qua exploitatie.Mocht er een milieutransitie komen inclusief een > OV-aandeel dan is de digitale en voertuigfabrikantenmarkt interessant zijn uit beleggingsoogpunt. Nu gewoon stapje voor stapje soms 2 vooruit en soms 1 achteruit. Daarmee doel ik op de best gevarieerde groep gebruikers die niet digitaal vaardig zijn. Houdt deze ook in ere!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Liveblog UITP2019: veel innovatie, maar nadruk ligt op traditioneel OV | OVPro.nl
UITP Summit in Stockholm

Liveblog UITP2019: veel innovatie, maar nadruk ligt op traditioneel OV

Innovaties bieden mooie kansen voor een aantrekkelijker openbaar vervoer, maar het belang van traditioneel OV moet niet uit het oog verloren worden. Goede spoorverbindingen zoals trein, metro en tram, BRT-lijnen en vaste dienstregeling met hoge frequenties blijven ook op termijn de ruggengraat voor het openbaar vervoer. Deze boodschap werd de afgelopen dagen uitgedragen tijdens de UITP Summit in Stockholm.

Een groot deel van de internationale OV-sector ontmoet elkaar deze dagen op de UITP Summit in Stockholm, Vervoerders, vervoersautoriteiten en de industrie kunnen op dit internationale evenement met elkaar in gesprek gaan over een groot aantal thema’s. Bijvoorbeeld over Mobility as a Service, autonome voertuigen en elektrisch busvervoer, maar ook over de uitdagingen om steden bereikbaar te houden, de mogelijkheden voor Bus Rapid Transit-systemen en de rol die de overheid speelt in het verder verbeteren en ontwikkelen van het OV. OVPro is aanwezig en houdt een liveblog bij:

Vraag naar OV groeit

“De vraag naar mobiliteit groeit”, legde Mohamed Mezghani uit, Secretaris-Generaal bij de UITP. Hij is te spreken over de kansen van technologie en vraaggestuurde mobiliteit, maar benadrukt dat juist in steden massasystemen niet alleen noodzakelijk blijven, maar zelfs fors uitgebreid moeten worden. “De vraag naar mobiliteit groeit en we hebben dus OV nodig om grote groepen mensen te vervoeren. Alleen gedeelde mobiliteit is een oplossing voor het ruimtegebruik.”

Kristoffer Tamsons, transportminister in de regio Stockholm, noemt het spoor de ruggengraat van het OV. Tijdens de spits worden momenteel acht op de tien ritten in Stockholm afgelegd met het openbaar vervoer. “Dat komt door een goed geïntegreerd OV, een makkelijke manier van betalen, maar met name omdat we heel vroeg geïnvesteerd hebben in het metrosysteem. Ons metrosysteem bestaat al 60 jaar en de stad is daar omheen gegroeid.”

Verandering OV

Volgens Tamsons staat de OV-sector overigens wel degelijk voor een grote uitdaging om het OV te veranderen. “We moeten van het openbaar vervoer meer maken dan het traditioneel is. Dit kan door de samenwerking met nieuwe mobiliteitsaanbieders en innovatieve partijen.” Mezghani beklemtoont hier dat ook de bestaande wegensector niet vergeten moet worden. “We stimuleren overheden om beleid voor OV en wegen samen te voegen, zodat er zo efficiënt mogelijk gebruik kan worden gemaakt van infrastructuur.”

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Liveblog UITP2019: veel innovatie, maar nadruk ligt op traditioneel OV”

Ronald Van Onselen|11.06.19|14:46

Traditioneel OV blijft op 1 staan maar wel modern via E- en digitale toepassingen. Beide systemen groeien langzaam naar elkaar toe qua techniek maar deels ook qua exploitatie.Mocht er een milieutransitie komen inclusief een > OV-aandeel dan is de digitale en voertuigfabrikantenmarkt interessant zijn uit beleggingsoogpunt. Nu gewoon stapje voor stapje soms 2 vooruit en soms 1 achteruit. Daarmee doel ik op de best gevarieerde groep gebruikers die niet digitaal vaardig zijn. Houdt deze ook in ere!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.