Gemeente, GVB en Vervoerregio vragen hulp bij samenwerking

GVB tram Amsterdam (bron: GVB Verbindt)

Voormalig RET-directeur Pedro Peters gaat de gemeente, de Vervoerregio Amsterdam en vervoerder GVB helpen om beter samen te werken. Er is namelijk ruimte voor verbetering, vinden de partijen zelf. Bovendien is een goede samenwerking cruciaal om de ambities voor de stad te kunnen voltooien.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Sharon Dijksma voor Verkeer dat er ruimte is voor verbetering in de ‘cultuur en de samenwerking in de keten en de formele organisatiestructuur’. Daarom zal de voormalige RET-directeur en huidige voorzitter van OV-NL advies geven over verbeteringen in de organisatie, de aansturing en de samenwerking. Over precieze verbeterpunten laat de gemeente zich niet uit.

Mobiliteitsopgave

Eén advies van Peters is in ieder geval om vaker te overleggen op verschillende niveaus. Volgens Dijksma is een goede samenwerking tussen de gemeente, de vervoerder en de Vervoerregio net zo belangrijk als het hebben van voldoende middelen, vanwege de mobiliteitsopgave in Amsterdam. Al jaren stijgt het aantal reizigersritten van GVB en in 2018 groeide dit zelfs 8 procent. De verwachting is dat die groei doorzet en daar moet rekening mee gehouden worden.

Dit onderzoek naar de governance komt dus op een moment dat er een groot aantal uitdagingen ligt voor de opdrachtgevers voor het OV in Amsterdam. De Vervoerregio Amsterdam onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de concessie voor GVB al in 2022 in te besteden. Eigenlijk loopt die concessie pas in 2024 af. “Voor Amsterdam is van belang dat er ruimte en flexibiliteit in die concessie zit voor de forse (en soms onvoorspelbare) opgaven en ambities waar de gemeente en regio’s voor staan”, aldus Dijksma.

Financiële middelen

Verder moeten de partijen rekening houden met de opgave voor duurzame mobiliteit en het feit dat de de BDU-middelen gelijkblijven. “Onze stad heeft een schaalsprong nodig in het OV. Door beter samen te werken kunnen we onze inzet voor meer OV sneller realiseren”, schreef Dijksma op Twitter. Peters zal de komende maanden werken aan een organisatiemodel, dat volgend jaar wordt voorgelegd aan de colleges en de gemeenteraden.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.