Rutte: oude leven na 28 april niet terug, 1,5 meter blijft nog

Mark Rutte (foto: Rijksoverheid)
Mark Rutte. Foto: Rijksoverheid, vrij te gebruiken

De kans is ‘nul’ dat we in Nederland na 28 april meteen het oude leven weer terug hebben. Vooral de 1,5 meter afstand die mensen onderling moeten bewaren zal nog een tijd langer gaan duren. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na het kabinetsberaad. Als dat inderdaad waarheid wordt, zal dat meer verlies van inkomsten betekenen voor de OV-sector.

Tot 28 april lopen vooralsnog bijna alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Volgens de premier “zal er maximaal op onderdelen wat kunnen worden verruimd”. Richtlijnen zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, in je elleboog hoesten en thuis blijven als je verkouden bent, zullen waarschijnlijk nog een tijd overeind blijven. “Wees voorbereid op alle scenario’s.”

Rutte vraagt alle sectoren in de maatschappij om nadenken over hoe ze zich het beste kunnen richten op de 1,5 metereconomie, omdat dit voorlopig “het nieuwe normaal” wordt.

Minder materieel

Als gevolg van de eerder bekendgemaakte coronamaatregelen rijden vervoerders in het OV sinds half maart met minder materieel. Na de oproep van het kabinet om zo veel mogelijk thuis te werken is aantal reizigers met zo’n 90 procent gedaald. Vervoerders roepen reizigers op om alleen strikt noodzakelijk te reizen om mensen in vitale beroepen en OV-medewerkers op een veilige manier hun werk te laten doen. De treinen blijven rijden zodat mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn te reizen, de treinen kunnen blijven gebruiken.

ProRail geeft op dit moment goederentreinen voorrang op reizigerstreinen om het vrachtvervoer zo goed mogelijk te laten doorstromen. Volgens de spoorbeheerder is het spoorgoederenvervoer essentieel om onder andere supermarkten, apotheken en ziekenhuizen door heel Europa te kunnen blijven bevoorraden.

Bron: ANP

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Rutte: oude leven na 28 april niet terug, 1,5 meter blijft nog”

Rik Spring|14.04.20|17:55

Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken, een restauranthouder b.v. die nog maar de helft van het aantal mensen (wat hij nodig heeft om een gezonde omzet te draaien) binnen mag laten…bij braderieën, concert etc etc, en dan bij het OV ,minder mensen in de bus is ook minder omzet , dat hou je geen half jaar voor.
Dus dat is luchtfietserij…een blijvende 1,5mtr maatschappij.