Sharon Dijksma, wethouder Amsterdam

Sharon Dijksma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht

Foto: Vervoerregio

Sharon Dijksma is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Utrecht. De wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam en voorzitter van de Vervoerregio kreeg de voorkeur uit een lijst van 27 kandidaten. De 49-jarige Dijksma wordt daarmee de opvolger van Jan van Zanen, die onlangs burgemeester van Den Haag werd.

Elf vrouwen en zestien mannen hadden gesolliciteerd voor het Utrechtse burgemeesterschap. Een vertrouwenscommissie droeg dinsdagavond twee namen voor en de gemeenteraad gaf uiteindelijk de doorslag. Utrechters spraken vanaf het begin hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester, maar volgens fractievoorzitter Heleen de Boer is de keuze op Dijksma er een ‘op basis van kwaliteit’.

Lastige tijd

Volgens de commissie kan de wethouder Verkeer en Vervoer van Amsterdam de sterke punten van Utrecht verder uitbouwen. “Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn. Ze is zichtbaar en benaderbaar. Zo staat zij symbool voor alle Utrechters”, zo luidt de onderbouwing. De gemeenteraad kijkt uit naar de samenwerking.

Dijksma gaf via een videoverbinding aan ‘burgemeester voor alle Utrechters te willen zijn’. “Onder strikte regels wil ik graag iedereen snel leren kennen. Het is een lastige tijd.” Ze zegt Utrecht te hebben ‘zien veranderen en opbloeien’ en kijkt uit naar haar nieuwe functie. “We zullen met het gezin heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad.”

Openbaar vervoer

Dijksma bekleedde al veel functies in de politiek, waaronder die als staatssecretaris van het voormalige ministerie van Infrastructuur en Milieu. In 2018 nam ze afscheid als Kamerlid om als wethouder Verkeer en Vervoer aan de slag te gaan in Amsterdam. Daarmee werd ze onder andere verantwoordelijk voor de Noord/Zuidlijn, die bijna twee maanden na haar aantreden in gebruik werd geopend. Ook werd ze voorzitter van de Vervoerregio.

“Met pijn in het hart verlaat ik Amsterdam. Een stad die me dierbaar is geworden. Ik heb met veel plezier gewerkt aan alles wat er rijdt en vaart. Ben trots op mijn team en wat we hebben bereikt. Vooral ook tijdens deze moeilijke tijd, met veel impact op het OV”, laat Dijksma op Twitter weten.

(Bron: ANP/DM)

Lees ook: Sharon Dijksma krijgt als wethouder Noord/Zuidlijn in portefeuille

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Sharon Dijksma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht”

kees boer|12.11.20|20:25

Ze zijn er in Utrecht heel blij mee ;ik vind haar ook een goede opvolgster van Van Zaanen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.