Pier Eringa (foto: Transdev)

Opgestapte Transdev-directeur verwijt overheid gebrek aan ambitie

Foto Transdev

In een toelichting op zijn plotselinge vertrek als directeur van Transdev uit Pier Eringa forse kritiek op het kabinetsbeleid. Volgens de opgestapte topman valt er weinig eer te behalen in de Nederlandse OV-sector vanwege een gebrek aan ambitie bij de overheid. Eringa sluit een terugkeer in de OV-sector dan ook uit, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Eringa stapte vrijdag na anderhalf jaar uit eigen beweging op als CEO van Transdev, het moederbedrijf van onder meer Connexxion en Hermes. Door de coronacrisis waren zijn taken zodanig verschoven dat het niet meer mogelijk was een bijdrage te leveren aan de groeidoelstellingen die hij meekreeg bij zijn aanstelling. In De Telegraaf geeft hij nu meer tekst en uitleg over zijn besluit.

Verkeerde keuzes

Eringa verwijt het kabinet dat er geen harde keuzes worden gemaakt, maar wordt gekozen voor “pappen en nathouden en heel veel praten”. Er wordt volgens hem bovendien langs elkaar heen gepraat. Dat heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er nauwelijks concrete plannen zijn om het OV te laten concurreren met de auto, stelt hij. “Bij de enorme woningbouwopgave moet meer op de OV-infrastructuur worden ingezet.”

Het kabinet nam volgens Eringa ook verkeerde keuzes toen de coronacrisis vorig jaar aanving. Zo had het volgens hem beter geweest om het OV-aanbod tijdelijk met 30 tot 40 procent af te schalen, in plaats van blijven rondrijden met vrijwel lege voertuigen. Het geld wat hiermee bespaard zou zijn, kon dan aan het einde van de pandemie worden gestoken in investeringen.

In een interview met OVPro omschreef Eringa de beschikbaarheidsvergoeding eind vorig jaar al als ‘een soort crepeer-vergoeding’. “We gaan niet dood, maar we blijven ook niet echt in leven. Het klinkt sympathiek dat we op de nullijn worden gezet, maar we kunnen dus ook niet herstellen van de deuk die we hebben opgelopen”, zei hij toen.

Achter de feiten aanlopen

Eringa hekelt dat vervoerders nu worden gedwongen flink te snijden in de dienstregeling om verliezen op te vangen. “Iedereen wacht op daadkracht in Den Haag. Er is gebrek aan duidelijkheid en er wordt achter de feiten aangelopen. Cruciale beslissingen komen te laat.”

Dit alles zorgt er volgens Eringa voor dat er de komende jaren in het belang van de reiziger “onvoldoende OV-perspectief” is in Nederland. Dat maakt het volgens hem onmogelijk om iets extra’s te leveren voor de reiziger, waardoor hij zijn plannen niet kan verwezenlijken. Eringa noemt zichzelf niet de juiste bestuurder om te verdedigen en sluit een nieuwe functie in de OV-sector of politiek uit.

De functie van Transdev-CEO wordt voorlopig waargenomen door commercieel directeur Manu Lageirse.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Opgestapte Transdev-directeur verwijt overheid gebrek aan ambitie”

kees boer|10.03.21|10:55

Ik kan dat van hem volledig indenken

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.