Roger van Boxtel, president-directeur van NS (foto: NS)

Oud-NS-topman Van Boxtel wordt president-commissaris KPMG

Voormalig NS-topman Roger van Boxtel wordt president-commissaris van accountantsorganisatie KPMG Nederland. Daarmee volgt hij oud-VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes op die al sinds 2015 de raad van commissarissen van KPMG voorzit. Van Boxtel treedt al op 1 juni tot de raad, maar krijgt de voorzittershamer pas op 1 december overgedragen als Wientjes stopt.

Van Boxtel vertrok vorig jaar na ongeveer vijf jaar bij spoorvervoerder NS. Hij werd in 2015 aangesteld om de rust terug te brengen en het vertrouwen in de vervoerder te herstellen. Met Van Boxtel aan het roer werd volgens NS de rust en focus teruggebracht en verbeterden de prestaties sterk. Voor zijn periode in de OV-sector zat hij namens D66 jarenlang in de politiek, onder meer als minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid en fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Ervaringen

KPMG ziet Van Boxtel vanwege zijn ervaringen als bestuurder en politicus als waardevolle aanvulling van het eigen toezichtsorgaan. Hij zou onder meer een bijdrage moeten leveren op het vlak van cultuurverandering. Grote accountantskantoren liggen in Nederland al jaren onder een vergrootglas na een reeks schandalen.

Ook KPMG werd in het verleden geplaagd door affaires. Er is daarom een aantal jaar geleden bewust gekozen om mensen van buiten de accountantssector aan te stellen als commissaris. Daarvoor bestond de raad van commissarissen volledig uit partners van het kantoor. Ook voormalig GroenLinks-leider Jolande Sap is commissaris bij KPMG.

Bron: ANP/DM

Lees ook: Nieuwe NS-topman Van Boxtel noemt zijn bedrijf ‘gewond dier’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.