Busstation Hilversum

Leden curatorium OV ombudsman stappen uit onvrede op

Drie van de vier leden van het curatorium van de OV ombudsman, dat fungeert als inhoudelijke raad van advies, hebben uit onvrede over reizigersvereniging Rover hun lidmaatschap opgezegd. Lia Roefs, Viola Suto en Erica Vergroesen maakten hun vertrek met onmiddellijke ingang eind juni bekend in een brief aan de reizigersvereniging, waaronder de ombudsman is ondergebracht. Rover gaat op zoek naar nieuwe leden.

Het tien jaar geleden opgerichte onafhankelijk curatorium bewaakt de doelstellingen van de ombudsman en bepaalt mede de richting. Volgens de drie leden is er op dit moment echter “geen basis meer om verder te gaan”. Ze verwijten Rover dat “een half jaar intensieve gesprekken over een verbetering in de positionering” van het curatorium en de ombudsman door een destructieve houding geen resultaat opleverden. Ook uiten ze hun onvrede over “een door Rover afgeknepen subsidie-aanwending” en het “eenzijdig opzeggen van het vertrouwen” door de vereniging.

De brief is verstuurd op 28 juni, drie weken nadat Bram Hansma bekendmaakte te stoppen als hoofd van de OV ombudsman. Hij vertrekt om dezelfde redenen als Roefs, Suto en Vergroesen. Willem Benschop, vice-voorzitter van Rover, zat formeel wel in het curatorium maar nam niet deel aan de genoemde gesprekken; Jacco van der Tak nam in februari afscheid.

‘Vertrouwen niet opgezegd’

Volgens Rover-voorzitter Saskia Kluit is er geen sprake van het opzeggen van het vertrouwen door de reizigersvereniging in het curatorium. Rover heeft het curatorium wel laten weten dat er in hun ogen onvoldoende gezamenlijk werd opgetrokken in het proces. Ook is er volgens Kluit geen sprake van het onthouden van subsidie die voor de ombudsman bedoeld is, maar is door Rover bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd of bepaalde uitgaven binnen de subsidie vielen. “De risico’s op onterechte bestedingen liggen bij Rover. IenW heeft ondertussen laten weten dat een deel van deze activiteiten inderdaad buiten de scope van de subsidie vielen.”

Rover spreekt van een keuze van de individuele leden en is voornemens het curatorium weer aan te vullen. Wel is er volgens Kluit “geleerd van afgelopen discussies” en worden aanpassingen doorgevoerd om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Verzelfstandiging

Het vertrokken drietal schrijft in de brief ervan uit te gaan dat er geen onomkeerbare besluiten worden genomen die de OV ombudsman raken, tot een definitief besluit is genomen door het ministerie over van IenW over verzelfstandiging van het instituut. De inbedding bij reizigersvereniging Rover vormt al sinds de oprichting in 2008, toen nog onder de naam OV-loket, onderwerp van gesprek.

Reizigers kunnen nog steeds met hun klachten bij de ombudsman terecht. Door het vertrek van de drie leden uit het curatorium leidt de ‘stichting OV ombudsman’ voorlopig wel “een slapend bestaan”, staat in de brief. Dit is de stichting die recent is opgericht in verband met de eventuele toekomstige zelfstandigheid

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.