Juul van Hout ontvangt provinciale onderscheiding (foto: provincie Noord-Brabant)

Provinciale onderscheiding Juul van Hout voor verdiensten in OV-sector

Voormalig Hermes-directeur Juul van Hout is door de provincie Noord-Brabant onderscheiden vanwege zijn grote verdiensten voor het openbaar vervoer, in het bijzonder in Brabant. Hij kreeg de onderscheiding Hertog Jan deze week uitgereikt door gedeputeerde Christophe van der Maat. ‘Mister Hermes’ ging eind vorig jaar met pensioen na 37 jaar te hebben gewerkt in de OV-sector.

De Hertog Jan-onderscheiding – een beeld van de hertog op zijn paard – wordt uitgereikt aan mensen die zich voor Brabant op een specifiek vlak verdienstelijk hebben gemaakt. In het geval van Van Hout gaat het dus om zijn verdiensten voor het OV. Na een loopbaan in het onderwijs werd hij in 1984 actief in de OV-sector en in 2001 trad hij aan als directeur van Hermes, waar hij jarenlang aan het roer stond.

Sociaal beleid en verduurzaming

De provincie Noord-Brabant noemt twee vlakken waarop Van Hout zich heeft onderscheiden. De eerste is het oprichten van een gezamenlijke personeelsdienst in 1996, waarmee hij bijdroeg aan het sociaal beleid door baangaranties voor chauffeurs bij concessiewisselingen. Bij het verwerven van de concessie Zuidoost-Brabant in 2016 zette hij daarnaast een grote stap in het verduurzamen van het OV. Er kwam een vloot van 43 elektrische bussen in Eindhoven: een Europees record dat internationaal aandacht trok.

Terugblikkend op zijn carrière vertelde Van Hout vorig jaar dat hij het meest trots was op de implementatie van deze voertuigen. Bij zijn afscheid werd hij, mede vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van duurzaam OV, al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Lees ook: Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend Hermes-directeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.