Busstation Groningen

‘Geen acute financiële problemen bij OV-vervoerders’

Er zijn op dit moment geen vervoersbedrijven met acute financiële problemen door de terugloop van het aantal reizigers als gevolg van de coronapandemie. Het kabinet heeft alleen twee exploitanten van de Waddenveren een tijdelijke lening verstrekt om acute problemen te voorkomen.

Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Mahir Alkaya. Aanleiding voor de vragen van het SP-lid waren berichten over de afgewende versobering van het OV-aanbod in de provincie Utrecht. Tegelijkertijd vreesde hij dat vervoerders corona als “smoes” zouden gebruiken om lijnen te schrappen.

Aantal OV-reizigers blijft nog jaren lager

Voor antwoorden op vragen over de ontwikkeling van het aantal reizigers verwijst staatssecretaris Van Weyenberg naar de prognoses van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Het KiM verwacht dat dat het OV-gebruik in Nederland pas weer in 2025 op hetzelfde niveau als voor het uitbreken van de coronacrisis kan uitkomen. Voor 2022 voorziet het KiM dat het OV-gebruik nog 6 tot 14 procent lager zal liggen, ervan uitgaande dat er na 2021 geen beperkende maatregelen meer gelden.

Van Weyenberg verwees ook naar een Kamerbrief van 25 juni van zijn voorgangster Stientje van Veldhoven waarin ze met de sector heeft afgesproken dat het OV-aanbod niet verschraalt. Begin juni gingen de stad- en streekvervoerders er nog van uit dat dat beschikbaarheidsvergoeding zou ophouden na het derde kwartaal van 2021. Dat zou op allerlei plekken wel gevolgen hebben voor de dienstverlening.

Aanpassen vervoersplannen

Nu het kabinet eind juni besloot om de beschikbaarheidsvergoeding in ieder geval door te trekken tot september 2022, zijn vervoerders volgens de staatssecretaris nog hard bezig om hun vervoersplannen voor het komend jaar te actualiseren. In het najaar wordt de Tweede Kamer daarover geïnformeerd.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.