Den Haag Centraal Station. Foto: ProRail/Rob van Esch
2025 klaar

Complete vernieuwing Den Haag Centraal: minder wissels en meer treinen

Den Haag Centraal Station. Foto: ProRail/Rob van Esch

De treinrails rondom Den Haag Centraal is een wirwar van wissels, seinen en sporen. Het ziet er niet alleen complex uit, het is ook complex. ProRail vindt dat het spoor eenvoudiger moet en gaat daarom het volledige spoor rondom Den Haag Centraal vanaf 2023 verbouwen. Het doel is om het spoor simpeler te maken en daardoor meer treinen te laten rijden.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Complete vernieuwing Den Haag Centraal: minder wissels en meer treinen | OVPro.nl
Den Haag Centraal Station. Foto: ProRail/Rob van Esch
2025 klaar

Complete vernieuwing Den Haag Centraal: minder wissels en meer treinen

Den Haag Centraal Station. Foto: ProRail/Rob van Esch

De treinrails rondom Den Haag Centraal is een wirwar van wissels, seinen en sporen. Het ziet er niet alleen complex uit, het is ook complex. ProRail vindt dat het spoor eenvoudiger moet en gaat daarom het volledige spoor rondom Den Haag Centraal vanaf 2023 verbouwen. Het doel is om het spoor simpeler te maken en daardoor meer treinen te laten rijden.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.