thuiswerken

Tweede Kamer wil versoepeling fiscale regeling OV-abonnementskosten

Poortjes op station Utrecht Centraal. Foto: NS Beeldbank.

In de Tweede Kamer is een motie aangenomen om OV-abonnementskosten op fiscaal vlak te vereenvoudigen voor werkgevers. De kosten zijn vaak lastig van tevoren in te schatten door het toenemende flexibele werken. 

Momenteel sluiten veel werkgevers geen OV-abonnement af voor de werknemers. Het is namelijk vaak onzeker of de kosten van het abonnement gehaald gaan worden door uiteenlopende redenen zoals thuiswerken, ziekteverzuim of verlof. D66-Kamerleden Romke de Jong en Lisa van Ginneken dienden woensdag een motie in om werkgevers fiscaal gezien meer de ruimte te geven.

“Werknemers werken steeds vaker flexibel thuis, waardoor de gemaakte OV-kosten lastig van tevoren in te schatten zijn. Het is daardoor onzeker voor werkgevers hoe de kosten van een OV-abonnement zich verhouden tot de werkelijke gemaakte zakelijke kosten, en dus in welke mate deze kosten aftrekbaar zijn.”

0,19 cent per kilometer

Momenteel kan een werkgever ervoor kiezen om de werkelijk gemaakte OV-kosten van een werknemer te vergoeden. De werkgever betaalt dan geen belasting over het aantal gemaakte kilometers vermenigvuldigd met 0,19 cent. Vaak zijn individuele ritten zonder abonnement duurder ten opzichte van wat een werkgever belastingvrij kan vergoeden. Een OV-abonnement is dan een uitkomst.

Het declareren van een OV-abonnement is beter voor zowel de werkgevers, werknemers, de OV-bedrijven alsmede de Belastingdienst, merken ook de D66-Kamerleden op. In de motie verzoeken ze de regering om te “onderzoeken hoe werkgevers beter gefaciliteerd kunnen worden om hun werknemers een OV-abonnement te verstrekken bijvoorbeeld door dit belastingvrij te mogen doen, ook als onzeker is of werkelijk gemaakte zakelijke kosten de kosten van het OV-abonnement overschrijden.”

Alle politieke partijen stemden in met de motie. Alleen Kamerlid Gündogan deed niet mee aan de stemming. De regering zal de Tweede Kamer uiterlijk 1 april 2023 informeren over de mogelijkheden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.