ov-chipkaart, inchecken

Voor- en nadelen van OV-chipkaart

Vanaf 3 november kunt u niet meer met de strippenkaart reizen. Hier leest u alles wat u moet weten om met de OV-chipkaart van A naar B te komen.

Amsterdam en Rotterdam moesten er als eerste aan geloven en de rest van het land gaat nu ook definitief omschakelen: de OV-chipkaart vervangt de strippenkaart. Vanaf donderdag 3 november kunt u in de bus, tram en metro alleen nog met de OV-chipkaart reizen.

In de trein blijft het papieren treinkaartje voorlopig nog wel in gebruik. Naar verwachting gaan de NS eind 2012 volledig over op de OV-chipkaart. Maar wie wil, kan nu ook al met een OV-chipkaart reizen bij de NS.

Uitzonderingen

Er zijn vooralsnog twee uitzonderingen: de MerwedeLingeLijn (een treinverbinding tussen Geldermalsen en Dor­drecht) en de Valleilijn (tussen Ede en Amersfoort).

Op deze lijnen wordt wel al getest met de OV-chipkaart. Naar verwachting kan op beide lijnen vanaf dit najaar wel met de OV-chipkaart worden gereisd.

Voordelen

Meer vrijheid, gemak en tijdwinst: dat zijn voor reizigers kort samengevat de voordelen van de OV-chipkaart. U kunt een halte of station eerder of later uitstappen, tot het eindpunt meereizen of besluiten het laatste stukje te lopen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken of u wel voldoende strippen (of juist te veel) hebt afgestempeld.

En als u met de trein reist, hoeft u niet vooraf voor een enkeltje of retourtje te kiezen. Treinkaartjes en strippenkaarten kopen hoeft niet meer, en dat kan nét het verschil maken tussen een trein halen of missen. Uittellen of u nog genoeg strippen hebt voor de heen- en terugreis evenmin.

Opladen

Het handigst is reizen op saldo met automatisch opladen. Bij dit type OV-chipkaart zet u een bepaald bedrag op uw OV-chipkaart, bijvoorbeeld €50. De reizen die u maakt met de OV-chipkaart worden automatisch afgeboekt.

Zodra het saldo onder €5 komt, wordt het automatisch opgeladen met een door u gekozen bedrag, bijvoorbeeld €10, €20 of €50. Dit bedrag wordt eveneens automatisch van uw bankrekening afgeschreven.

Nadelen

Nadelen zijn er ook. Forensen die zijn aangewezen op een vertrektijd vóór 9 uur, betalen met de OV-chipkaart de volle mep en zijn daardoor vaker duurder uit. Het basistarief is vastgesteld op 79 cent (in 2011).

Daarbovenop komen de kosten per kilometer. ­Deze kilometerprijs kan per provincie verschillen en bedraagt bijvoorbeeld 12 cent. 65-plussers met een persoonlijke OV-chipkaart krijgen 34 procent korting op dit tarief (zie kader: ‘Goed om te weten’). Voorheen betaalden busreizigers als basistarief één strip (50,6 cent bij een blauwe strippenkaart, 33 cent bij een roze strippenkaart) plus een strip per zone.

Spits

Wie buiten de spits reist, is met de OV-chipkaart in de bus soms duurder uit dan met een vooraf gekochte strippenkaart; soms ook een paar procent goedkoper. Vergeleken met een kaartje kopen in de bus of tram is de ­OV-chipkaart wel een stuk goedkoper. Tip: in veel regio’s bestaan er voordeelabonnementen voor reizen in de daluren. Daarmee kan de OV-chipreiziger goedkoper uit zijn.

Inchecken

Wie met een OV-chipkaart reist, moet altijd inchecken (bij het ­begin van de reis) en uitchecken (op de plaats van bestemming). Dat laatste gaat vaak mis en dat kost geld. Bij het inchecken wordt het instaptarief van uw kaart af­geschreven.

Dat is bij een bus- en tramreis €4, en bij een treinreis €10 (als u een persoonlijke OV-chipkaart hebt met Voordeel­urenabonnement) of €20. Pas bij het uitchecken wordt de werke­lijke prijs van uw reis verrekend met het bedrag dat alvast van ­uw kaart was afgeschreven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.