Controleur, RET, BOA, proces-verbaal

RET-controleurs mogen proces-verbaal opmaken

De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van stadsvervoerder RET mogen sinds deze week proces-verbaal opmaken voor geweld, bedreiging en belediging. De RET is het eerste vervoersbedrijf in Nederland dat zelf bekeuringen mag schrijven. De rechter blijft de hoogte van de straf bepalen die opgelegd wordt.

De RET investeert veel in veiligheid en heeft vanaf 2009 geweldsincidenten, agressie en bedreiging weten te halveren. Zwartrijden is tot een minimum teruggebracht. Wel signaleert de RET een verharding van incidenten. Zo vonden de afgelopen twee weken vier geweldsincidenten in het openbaar vervoer plaats waarbij BOA’s van de RET waren betrokken.

Opleiding

RET heeft de BOA’s afgelopen jaar opgeleid voor het opmaken van proces-verbaal. Algemeen directeur Pedro Peters van de RET is blij met deze ontwikkeling: ”Onze BOA’s zijn de mannen en vrouwen die letterlijk en figuurlijk vaak de eerste klappen opvangen. Daarom heeft de RET jaren gepleit om de positie van deze mensen tegenover daders te versterken.”

“Het mag niet het woord van de dader tegenover het woord van de RET-BOA zijn. Nu is het zover en het helpt dat daders weten dat onze BOA’s nu ook een proces-verbaal van bevindingen kunnen opmaken voor geweld, bedreiging en belediging”, stelt Peters.

Bewijskracht

“De bewijskracht van een proces-verbaal is sterker dan alleen een getuigenverklaring van een BOA, waardoor ze een sterkere positie hebben. Op grond van het proces-verbaal kunnen verdachten van dit geweld worden veroordeeld. De verdachte kan daardoor een hogere straf krijgen. Afgelopen maanden hebben wij onze tweehonderd BOA’s opgeleid, om deze bevoegdheden op een juiste manier te gebruiken. Een veilig gevoel, voor zowel onze reizigers als onze BOA’s dat zij kunnen optreden tegen onacceptabel gedrag in het openbaar vervoer”, legt de RET-directeur uit.

Een buitengewoon Opsporingsambtenaar in het OV houdt toezicht in het openbaar vervoer. Hij ziet toe op naleving van de huisregels van de RET en controleert de vervoersbewijzen van de reizigers. Ook kan hij bekeuren voor de Wet identificatieplicht. Voor het opgeven van een valse naam, mag hij een id-fouillering uitvoeren en indien nodig een aanhouding verrichten.

Proces-verbaal

De BOA kan een proces-verbaal opmaken van het geweld dat hem of haar is overkomen. De bewijskracht van een dergelijk proces-verbaal is sterker dan alleen een getuigenverklaring van de ambtenaar.

In de praktijk betekent het dat een BOA  in geval van tegen hem gerichte agressie of geweld een verdachte kan aanhouden, deze kan overdragen aan de politie en een proces-verbaal kan opmaken. De politie zorgt ervoor dat de verdachte wordt voorgeleid aan de officier van justitie, verhoort de verdachte en doet de administratieve afhandeling.

Strafeis

De strafeis en de hoogte van een strafbeschikking wordt vervolgens door het Openbaar Ministerie vastgesteld. In het kader van het programma Veilige Publieke Taak wordt daarbij een fors hoger sanctiebeleid toegepast.

Het afgelopen jaar heeft de RET tweehonderd BOA’s opgeleid. De opleiding bestaat uit een opleiding van drie dagen, waarin de BOA’s intensief worden opgeleid voor de extra strafrechtartikelen, de  juridische achtergronden en toepassing ervan in de praktijk.

Bescherming

Ter bescherming van (overheids)functionarissen met een publieke taak heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie extra strafrechtartikelen beschikbaar gesteld aan de BOA om effectief te kunnen optreden wanneer zij worden geconfronteerd met agressie en geweld tijden de uitoefening van hun publieke taak.

Waar de BOA-bevoegdheden eerder vrijwel alleen artikelen uit de Wet personenvervoer kende, zijn daar nu extra artikelen uit het Wetboek van Strafrecht aan toegevoegd.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.