RET, metro

RET renoveert elektriciteitsnetwerk van metro’s

RET, metroDe RET is bezig met een grootschalige renovatie van het elektriciteitsnetwerk van de metro’s in Rotterdam. Dit moet ervoor zorgen dat storingen sneller en op afstand kunnen worden opgelost.

Naast het metrospoor staan gelijksrichtstations die voor de elektriciteitstoevoer van de metrobaan zorgen. Het afgelopen jaar zijn de installaties van deze stations op de metrolijn D vervangen. De komende jaren zijn ook de gelijksrichtstations met oude installaties van metrolijn B en C aan de beurt.

Informatiesysteem

Woordvoerder Eline Klooster van de RET: “Met de vervanging van de installaties wordt tegelijkertijd in de CVL van de RET een nieuw afstandsbedieningssysteem in gebruik genomen. Dit systeem maakt het mogelijk om de stations op afstand in en uit te schakelen. Tegelijkertijd kunnen we op afstand zien wat de status is van de installaties in de gelijksrichtstations.”

Waar voorheen monteurs op pad werden gestuurd om storingen te verhelpen, kan dat nu vanuit het bedieningssysteem gerepareerd worden. Doordat veel zaken na de aanpassingen op afstand geregeld kunnen worden scheelt dat in tijd en is er minder overlast voor de reiziger bij verstoringen.

Tractieschakelen

De aansturing van de stations gebeurt vanuit de centrale verkeersleidingspost in Rotterdam. Klooster: “Wij verzorgen sinds een paar maanden ook het tractieschakelen van BRU in Utrecht.” Tractieschakelen betekent het uit- en inschakelen van stroom voor trams of metro’s. RET nam deze werkzaamheden in december vorig jaar over van spoorbeheerder ProRail.

De Rotterdamse metro bestaat dit jaar 45 jaar en wordt dagelijks gebruikt door 300.000 reizigers. Met de recente uitbreiding van het metronet door de Randstadrail en de komst van de Hoekselijn in 2017 verwacht de RET de komende jaren een toename van het aantal reizigers. 

Daarom wordt op dit moment gewerkt aan de renovatie van stations, het metrospoor en het elektriciteitsnetwerk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.