Controleur, RET, BOA, proces-verbaal

Stadsvervoerders zien aantal geweldsincidenten dalen

Controleur, RET, BOA, proces-verbaal

Er is vorig jaar minder geweld gebruikt in het openbaar in de drie grote steden ten opzichte van 2012. Dat laten stadsvervoerders RET, HTM en GVB weten. De vervoerders gebruiken niet dezelfde criteria bij de registratie van geweld en agressie, dus het is niet mogelijk om een exacte vergelijking te maken. Wel is er alledrie de vervoerders een percentuele daling te zien.

Bij de RET nam het aantal geweldsincidenten in 2013 met 12,9 procent af ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal bedreigingen daalde met 21 procent en het aantal incidenten met agressie daalde met 10,6 procent ten opzichte van 2012. Het zwartrijderspercentage daalde volgens de Rotterdamse vervoerder tot een ‘historisch lage’ 1,6 procent.

Veiligheidsbeleid

Om het gevoel van veiligheid bij reizigers verder te vergroten, is de RET actiever gaan handhaven op het intrappen van toegangspoortjes. Directeur Pedro Peters van de RET: “De cijfers laten zien dat alle aandacht, tijd en geld die jaarlijks wordt gestoken in de integrale veiligheidsaanpak echt werkt. We zijn er nog niet, want elk incident – zeker als het gaat om geweld, agressie of bedreiging – is er een te veel.”

Volgens Peters is het veiligheidsbeleid van de RET succesvol vanwege de samenwerking met ketenpartners en andere OV-bedrijven. “We sluiten binnenkort een samenwerkingsconvenant af met de NS, die het mogelijk maakt toezichthouders op elkaars terrein te laten werken. Zo kunnen toezichthouders van beide vervoerders een bekeuring uitschrijven voor bijvoorbeeld het intrappen van poortjes of roken op de stations. Want veiligheid houdt natuurlijk niet op bij onze eigen toegangspoortjes.”

Inzet controleurs

Bij stadsvervoerder HTM in Den Haag is het aantal geweldsincidenten in het OV dat geregistreerd is door de afdeling Controle en veiligheid met 22,9 procent afgenomen. Volgens woordvoerder Marijke Poppelier van HTM is de afname van het aantal geweldsincidenten in het OV te danken aan een ‘efficiënte en effectieve inzet van controleurs’.

Het totaal aantal meldingen van agressie en geweld is tussen 2012 en 2013 licht toegenomen van 442 naar 456. Een vergelijking gaat hier echter mank, omdat agressie en geweld door weggebruikers hier ook in wordt meegeteld.

Dader opsporen

Amsterdamse vervoerder GVB heeft nog geen exacte cijfers paraat, maar woordvoerder Rob Hageman geeft aan dat er sprake is van een lichte daling. Deze daling is lager dan die bij de RET en HTM, maar is volgens hem te verklaren doordat de GVB medewerkers heeft opgeroepen om incidenten vaker te melden.

Hageman: “Een van de incidenten die vaker wordt gemeld is als medewerkers bespuugd worden. Wij stellen nu speeksel veilig en analyseren het DNA om de dader later te kunnen opsporen. De wetenschap dat dat kan, maar dat medewerkers het vaker melden. Daarnaast kunnen onze bestuurders en controleurs aangifte doen zonder dat ze hun eigen adresgegevens opgeven. Dat verhoogt ook de meldingsbereidheid.”

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van OVPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.