Metro, Metropolis, M5, GVB

Metroverkeer Amsterdam twee keer in één week plat door storing

Het metroverkeer in Amsterdam heeft deze week tot tweemaal toe enkele uren stil gelegen door ernstige storingen. Maandag was er volgens GVB sprake van een reek van storingen in de stroomvoorziening. Woensdag was het weer raak; destijds vanwege een storing in het computersysteem van de verkeersleiding. GVB zegt de achtergrond van de storingen te kennen, maar het is niet duidelijk of de storingen op maandag en woensdag met elkaar te maken hebben. De vervoerder belooft reizigers te compenseren voor eventuele extra kosten die ze door deze storingen hebben moeten maken.

Maandag vielen de computers van de verkeersleiding van GVB Metro uit door de stroomstoring. Vanwege veiligheidsmaatregelen werden al het metroverkeer stilgelegd. Woensdagochtend werd een storing in het computersysteem ontdekt voor lijn 51. Omdat alle lijnen in Amsterdam met elkaar verbonden zijn, werd ook het verkeer op de andere lijnen stilgelegd. Ook dit was volgens de GVB een veiligheidsmaatregel, omdat de metro’s technisch gesproken wel hadden kunnen rijden.

Onderzoek

De directeur van GVB, Alexandra Van Huffelen zei dat dergelijke grote storingen niet hadden mogen gebeuren en noemde het een ‘dramatische OV-week’. Maandag reden er van 14 tot ongeveer 17.00 geen metro’s door de stad en kregen reizigers het advies om van andere modaliteiten gebruik te maken, woensdag vond de storing plaats tijdens de ochtendspits. Ook duurde het weer opstarten van het metroverkeer in beide gevallen enige tijd. “Het opnieuw opstarten van het metroverkeer na een  storing kost enige tijd, omdat een totale herstart van het systeem dan noodzakelijk is”, aldus de vervoerder.

GVB zegt dat het zogenaamde ‘safe haven principe’ bij deze storingen wel heeft gewerkt. Dit houdt in dat alle metro’s doorrijden naar het eerstvolgende station, zodat reizigers daar het voertuig kunnen verlaten. Dit principe heeft goed gewerkt, zo laat de vervoerder weten. “Er kwamen geen reizigers vast te zitten in de tunnel tussen de stations Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal. Wel kwam op maandag één voertuig van lijn 51 op ongelukkige wijze tot stilstand ter hoogte van De Boelelaan. Reizigers in dit voertuig hebben ongeveer een uur in het voertuig moeten wachten alvorens zij, met hulp van de politie, onder begeleiding veilig konden uitstappen.”

Noord/Zuidlijn

De storing op maandag gebeurde toevallig juist op de dag dat een nieuwe metro op eigen kracht over de Noord-Zuidlijn reed. Een testperiode van zeven maanden is deze week van start gegaan. Die storing op maandag zou volgens de stadsvervoerder niets te maken hebben met de test.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.