Metro van GVB in Amsterdam, R-net

Rover vraagt om aanpak overvolle Amsterdamse metro’s

Het wordt tijd dat stadsvervoerder GVB maatregelen neemt tegen de overvolle metro’s op lijn 54. Dat schrijft de Amsterdamse afdeling van Rover in een brief aan de vervoerder. De reizigersorganisatie ziet hier regelmatig dat de treinen overvol zijn, dat mensen achterblijven op het perron en zelfs deuren die defect raken door overbezetting.

“GVB kampt al maanden met materieelgebrek bij de metro, waardoor een aantal treinen korter is dan noodzakelijk”, vindt Rover, die het materieelinzet van GVB beschrijft als ‘ver onder de maat’. Hierdoor is het aantal plaatsen met 16 procent afgenomen, terwijl eenzelfde daling niet is opgemerkt in het aantal reizigers.

Splitsen metrolijnen

“De metrolijnen 53 en 54 naar de bestemmingen Gein en Gaasperplas zijn nu aan elkaar gekoppeld bij Amsterdam Centraal, waardoor de te korte treinen beurtelings op beide lijnen rijden”, verklaart de reizigersorganisatie. Daarom is het advies van Rover om als noodmaatregel de materieelinzet op de metrolijnen 53 en 54 te splitsen. Door lijn 53 dan tijdelijk met kortere treinen te laten rijden, komt er meer materieel voor lijn 54 beschikbaar.

Daarbij erkent Rover dat dit hoogstwaarschijnlijk gevolgen heeft voor de aansluiting op de Van der Madeweg. Rover-Amsterdam stelt voor om enkele minuten te schuiven in de dienstregeling – een relatief eenvoudige oplossing. “De Rover-afdeling hoopt dat GVB het advies opvolgt en op deze wijze wat lucht kan bieden aan de reizigers van metrolijn 54.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.