Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Metroreiziger zonder mondkapje vangt bot bij rechter

Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

De mondkapjesplicht in het OV is inmiddels een kleine anderhalf jaar van kracht en dat leidt ook tot steeds meer rechterlijke uitspraken. Begin deze maand stapte een metroreiziger in Amsterdam zonder succes naar de kantonrechter.

De man droeg op 9 juni 2020 – kort na de invoering van de plicht – geen mondkapje in het voertuig en dus werd een boete van 95 euro uitgeschreven. In de Amsterdamse rechtbank voerde de reiziger onder meer aan dat het niet dragen van gezichtsbescherming niet tot hinder en gevaar kan leiden voor medereizigers, omdat niet-medische mondkapjes geen effect zouden hebben. Verder vond hij dat zijn grondrechten worden aangetast door de regel.

Geïrriteerde medereizigers

Maar voor zover er met de mondkapjesplicht in het OV al sprake zou zijn van een inbreuk op grondrechten, is deze volgens de rechter beperkt en gerechtvaardigd. Die vond bovendien dat het niet dragen van gezichtsbescherming wel degelijk gelijkstaat aan het veroorzaken van hinder. Of dat dan daadwerkelijk is veroorzaakt, is daarbij niet van belang. Al vond de rechter dat in deze zaak wel bewezen, omdat in het proces-verbaal staat dat andere reizigers geïrriteerd naar de man keken.

Wat opvalt in deze zaak is dat de reiziger direct een boete kreeg opgelegd, dus zonder waarschuwing. In twee eerdere rechtszaken hoefden reizigers zonder mondkapje uiteindelijk geen boete te betalen omdat zij niet eerst waren gewaarschuwd. Maar dat ging in dit geval niet op, vindt de rechter. De metroreiziger zei namelijk dat hij geen mondkapje bij zich had, waarmee een waarschuwing toch op niets zou uitlopen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

1 reactie op “Metroreiziger zonder mondkapje vangt bot bij rechter”

Pat Rick|23.09.21|12:27

“Je maintiendrai” is het motto /lijfspreuk van Nederland. Regels waren bekend en toch willen mensen zich niet aan die regels houden en onder de consequenties uitkomen. Door dit soort fratsen blijven we onnodig lang in de crisis. In een land als Denemarken luistert de bevolking beter naar gezondheidsregels en heeft mede daardoor ook eerder de regels kunnen opheffen. De Denen vinden Nederlands normaliter verstandig, maar deze eigenwijze mensen vooral egoïstisch en dat zij hun eigen ruiten ingooien

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.