Rechtbank (bron: iStock)

Celstraf voor dreigen met bom in Rotterdamse metro

Via iStock, vrij en oneindig gebruik

De man die eind vorig jaar in de Rotterdamse metro dreigde met een bom is veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam. Hij kreeg 120 dagen cel opgelegd, waarvan zestien dagen voorwaardelijk. Daarbij geldt een proeftijd van twee jaar. Ook moet de man zich laten behandelen.

Er ontstond grote consternatie in de metro op 25 september vorig jaar toen de man onder invloed van alcohol tegen zijn medereizigers schreeuwde dat hij een bom in zijn tas had en die zou laten ontploffen. “Als ik hier op druk, gaan jullie er allemaal aan”, dreigde hij. Daarbij sloeg hij op ramen, deuren en meubilair. Het metrostel waarin de man zich bevond werd korte tijd stilgezet en het metrostation werd afgesloten en ontruimd.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak kwam naar voren dat de man al vaker veroordeeld is voor vergelijkbare feiten. Hij wordt al jaren begeleid door verschillende hulpinstanties omdat hij schizofreen is en verslaafd aan alcohol. Ondanks de hulpverlening is er geen verbetering zichtbaar.

Behandelverplichting en toezicht

Gezien de ernst van het incident heeft de rechtbank besloten om een gevangenisstraf op te leggen, maar wel onder voorwaarden. Zo krijgt de man een meldplicht en een behandelverplichting en moet hij zich houden aan de regels van de reclassering als het gaat om alcohol- en drugsgebruik. Ook moet hij meewerken aan een dagbesteding en krijgt hij toezicht van de reclassering.

Gezien de aard van de verdenking heeft de man nadat hij opgepakt was drie maanden in voorarrest gezeten op de terroristenafdeling van de penitentiaire inrichting in Vught. Daarom hoeft hij niet meer terug de cel in. Alleen als hij opnieuw de fout in gaat, moet hij de zestien dagen voorwaardelijk nog uitzitten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.