Trams HTM Den Haag (foto: HTM)

HTM gaat lonen alvast verhogen, bonden houden vast aan staking

Beeldbank HTM

HTM heeft vooruitlopend op de nieuwe cao besloten om de lonen van het personeel alvast te verhogen met 3,1 procent voor het jaar 2022. Ook heeft de directie FNV en CNV uitgenodigd om opnieuw met elkaar aan tafel te gaan. De bonden kondigden woensdagmiddag een staking aan voor donderdag 2 juni. Ze laten nu weten dat de reactie van HTM daarop zeker geen aanleiding is om af te zien van de cao-acties.

De bonden zijn al een half jaar met HTM in onderhandeling over een nieuwe cao voor de ongeveer 1.900 werknemers van het vervoersbedrijf. Tot nu toe zonder resultaat. Woensdag om 12.00 uur verstreek het ultimatum met cao-eisen dat de bonden hadden neergelegd bij HTM. Het bedrijf zegt er helaas niet mee te kunnen instemmen.

‘Gevolgen coronacrisis nog niet te boven’

“Wij zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis namelijk nog niet te boven en moeten er ernstig rekening mee houden dat wij vanuit de overheid geen beschikbaarheidsvergoeding voor 2023 ontvangen. Ook hebben we geen enkele zekerheid dat ons reizigersniveau dan weer terug is op het niveau van 2019”, zegt het bedrijf in een verklaring.

Hoewel beide standpunten ver uit elkaar liggen, is HTM vooruitlopend op de nieuwe cao van plan de lonen alvast te verhogen met 3,1 procent, zoals het bedrijf in het laatste voorstel al op tafel legde. HTM wil de loonsverhoging als voorschot uitbetalen, in afwachting van een nieuwe cao. Daarmee zegt het bedrijf alvast wat voor de medewerkers te willen betekenen om de gevolgen van eventuele koopkrachtvermindering te verzachten.

‘Poging actiebereidheid te ondermijnen’

Bestuurder Eric Vermeulen, bestuurder van FNV Stadsvervoer, ziet het besluit van HTM niet bepaald als een handreiking, maar eerder als “een poging om de actiebereidheid te ondermijnen”. De vakbondsleden hebben de loonverhoging van 3,1 procent immers eerder al unaniem afgewezen.

De bonden eisen 5 procent loonsverhoging en koopkrachtbehoud. “Het allerbelangrijkste is een oplossing voor de hoge werkdruk”, stelt Vermeulen. De staking gaat dus wat FNV en CNV gewoon door op 2 juni. Volgens Vermeulen is de actiebereidheid onder het personeel groot.

Lees ook

HTM-personeel gaat staken op 2 juni voor betere cao

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.