De nachtbus stopt voor de Escape. Foto: ANP
Ontevreden gemeente

Doordeweekse nachtbus Amsterdam keert voorlopig niet terug

De nachtbus stopt voor de Escape. Foto: ANP

Doordeweeks kunnen reizigers voorlopig niet de nachtbus pakken in Amsterdam. Vervoersbedrijf GVB heeft niet de financiële mogelijkheden om nieuwe nachtbussen aan de schaffen die nodig zijn om de dienstregeling van voor corona te volgen.

Dat de doordeweekse nachtbus niet terugkomt blijkt uit antwoorden van wethouder Egbert de Vries op de schriftelijke vragen van de Amsterdamse gemeenteraad. VVD-raadslid Claire Martens diende in februari vragen in over het laten rijden van de nachtbussen in Amsterdam: “Nu de coronamaatregelen achter de rug zijn en het nachtleven weer opgang komt, is dit een goed moment om nachtbussen weer volledig te laten rijden”.

Wethouder De Vries (Verkeer) schrijft dat “feitelijk alle nachtlijnen zijn minder gaan rijden, behalve die naar Zuidoost”. Dat komt volgens de wethouder door de financiële onzekerheid bij vervoersbedrijf GVB als gevolg van de coronacrisis.

Door de beschikbaarheidsvergoeding Openbaar Vervoer (BVOV) heeft GVB de overdag weinig aan de dienstregeling aangepast, maar de diensteregeling ’s nachts is flink afgeschaald. Zo rijden doordeweeks in de nacht geen buslijnen, behalve die naar Zuidoost.

Onveiligheid van de stad

De Vries is ontstemd over het niet terugkeren van de doordeweekse nachtbus. “Een goed nachtnet is belangrijk voor Amsterdammers die werken in de horecasector, maar ook voor andere nachtelijke forensen”, zo schrijft de wethouder.

Ook is het openbaar vervoer cruciaal voor reizigers die zich niet prettig voelen om ’s nachts door de stad te fietsen bijvoorbeeld vanwege alcoholgebruik of sociale onveiligheid.

Mogelijk wel een nachtmetro

De gemeente wil samen met het GVB en de Vervoerregio plannen maken om de pilot met de nachtmetro een nieuw leven in te blazen. De pilot hield in dat de nachtmetro ’s nachts twee uur langer zou doorrijden tot 2:30, maar deze is uitgesteld door de gevolgen van corona.

“Komende periode ligt de focus op het reizigersherstel en het in stand houden van het huidige aanbod, uitbreidingen aan het aanbod komen weer in beeld zodra het OV weer voldoende hersteld is”, zo laat wethouder De Vries weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.