Ontwerp station Hoek van Holland Strand
Financiële tegenvaller

Wederom uitstel opening metrostation Hoek van Holland Strand

Ontwerp station Hoek van Holland Strand

Wederom is de opening van metrostation Hoek van Holland Strand uitgesteld. De Rotterdamse verkeerswethouder Vincent Karremans (VVD) heeft dat laten weten aan de gemeenteraad. Het station dat aanvankelijk deze zomer dan eigenlijk zou openen, gaat nu pas in oktober open, en dat is dan nog in het meest gunstige scenario ook.

Sinds mei is de RET begonnen met het testen van de nieuwe metrolijn, nadat het Rotterdamse vervoersbedrijf ook al een financiële tegenvaller te verwerken kreeg die in de miljoenen loopt. Uit de test met de nieuwe metrolijn is nu gebleken dat de fundering van een aantal bovenleidingmasten extra moeten worden verstevigd. De geschatte opgelopen vertraging is zeven weken.

Volgens wethouder Karremans is het “niet realistisch en verantwoord” om deze zomer al metro’s te laten rijden tot aan het strand van Hoek van Holland. Karremans heeft de hoop uitgesproken dat de metro zo snel mogelijk zal gaan rijden, maar moest erkennen dat de opening van het nieuwe station zeer waarschijnlijk nog tot oktober zal duren.

Busvervoer

Karremans in een brief aan het Rotterdamse college: “Ik vind het, in het bijzonder voor de strandbezoekers, erg vervelend dat zij deze zomer nog geen gebruik kunnen maken van deze unieke metroverbinding naar het strand van Hoek van Holland. Wel kunnen strandbezoekers gewoon gebruik maken van bus 611 die in vier minuten van het tijdelijke busstation Hoek van Holland Haven richting strand rijdt.”

Veiligheid voorop

Pieter Bas Simons, manager bestuurscommunicatie en veiligheid Rotterdam, zegt tegenover OVPro: “Door de testen die afgelopen tijd zijn gedaan, zijn er een aantal dingen naar boven gekomen. Daardoor kan de RET momenteel geen vergunning aanvragen, bijvoorbeeld met betrekking tot de fundering van de bovenleidingen. Het zijn geen ingewikkelde werkzaamheden, maar het is inderdaad een gevolg van het testbeleid dat er door dit soort zaken vertraging kan ontstaan. Veiligheid staat voorop, en er moeten gewoon nog een paar dingen beter en veiliger.”

Tegenvaller

Op de vraag of de gemeente Rotterdam misschien wat minder stellig met planningen en openingsdatums had moeten strooien antwoordt Simons: “Bij het testen wordt er nu eenmaal gewerkt met een planning op basis van haalbaarheid en verwachting. Dan kunnen er ook tegenvallers zijn, daar hoeven we verder niet geheimzinnig over te doen. Conform onze planning leek het erop dat het metrostation rond de zomer open kon gaan, maar het tegendeel bleek waar. Het is en blijft een tegenvaller.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van zustervakblad SpoorPro.nl.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.