Hoekse Lijn station Strand (foto: RET)
Proefritten

Mogelijk toch nazomeren bij Hoek van Holland via metro

Persbericht RET

Zonaanbidders kunnen mogelijk toch nog deze nazomer gebruik maken van de metrolijn naar het strand van Hoek van Holland. Dinsdagavond 19 juli vond de laatste testrit plaats, nadat problemen met de bovenleidingmasten “snel” waren verholpen.

Het project rondom de metrolijn liep eerder uit tot oktober, zo bleek deze maand. Vervoerder RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gaven toen aan meer tijd nodig voor de testfase van het traject en de vergunningsprocedure.

Op de projectwebsite van de Metropoolregio was bovendien te lezen dat er een probleem was met de verankering van een aantal bovenleidingmasten. Inmiddels zijn schoorverbindingen aangebracht, waardoor de masten nu beter vastgezet zijn. Daarmee was het probleem “snel verholpen”.

De laatste testrit kon dan ook sneller dan verwacht plaatsvinden. Er werd dinsdagavond van 21:00 uur ’s avonds tot 01:00 ’s nachts gereden. De vijf testritten verliepen succesvol. Daarom kan RET starten met de laatste fase voordat de metro in gebruik kan worden genomen. De laatste fase, het proefbedrijf, neemt circa 3 weken in beslag. Daarbij wordt zonder passagiers op het nieuwe traject gereden.

Als alle testfases zijn afgelopen, heeft de MRDH zo’n vier weken nodig om de vergunning binnen te krijgen. Dat betekent in theorie dat er mogelijk nog in de eerste week van september met de metro kan worden gereisd van en naar het strand. Dat gezegd hebbende, er spelen nog altijd “problemen in de levering van materialen en schade aan de betonwanden nieuw metrostation Strand.”

Toch liet ook wethouder Wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit Karremans ruimte voor een vervroegde opening in zijn voortgangsbrief van 12 juli. “Mits dat veilig en verantwoord kan.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van zustervakblad SpoorPro.nl.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Robin van den Bovenkamp

3 reacties op “Mogelijk toch nazomeren bij Hoek van Holland via metro”

Barry Maas|20.07.22|21:41

Zeker snel 2017 zou ie toch al tot aan het strand rijden? Tis nu pas 2022. En dan hebb
en we het nog geen eens over de centjes die dit grapje allemaal gekost heeft. Echt een top prestatie!!!

Pat Rick|21.07.22|12:06

Goed nieuws! En een voorbeeld voor A’dam. Daar zouden ze het stuk tot Zandvoort ook metro kunnen maken (met de lessen van Hoekse lijn). En deze als vervanger van De Blauwe Tram naar A’dam-Zuid laten rijden. Metro is veel flexibeler/efficiënter bij grote drukte (zomerdagen/ F1) dan hoofdspoor. Zo kan A’dam een groter metronetwerk krijgen en een autoloze lifestyle voor de METROpoolregio Amsterdam ondersteunen.

Justin Somohardjo|04.08.22|14:59

Toch is dit project een stuk soepeler en efficiënter verlopen dan de Noordzuidlijn. Want nadat de oud Ret projectleider is ontslagen hebben ze de oplevering toch nog weten te behalen (zijnde met vertraging en extra kosten). En de verlenging was zoiezo al een apart project die nog soepeler ging. En vergeet niet dat Rotterdam in het verleden nog succesvollere metro projecten heeft begeleid. Het netwerk is al efficiënter dan die in Amsterdam…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.