verzakking

Dassen veroorzaken spoorverzakking in Friesland

Dassen veroorzaken overlast rondom het spoor. Foto: Unsplash/Vincent van Zalinge

De balans vinden tussen dier en spoor. Dat is het streven van ProRail, en niet alleen op dierendag. In het Friese Molkwerum is de spoorbeheerder bezig om een kunstburcht aan te leggen om te voorkomen dat dassen deze burcht graven onder het spoor. De treinen rijden tijdelijk 60 kilometer per uur op dit traject uit angst voor verzakking.

Dassen veroorzaken al enkele jaren verzakkingen van het spoor in de Friese stad. Treinen rijden hierdoor tijdelijk maximaal 60 kilometer per uur op dit traject. Spoorbeheerder ProRail heeft al eerder werkzaamheden uitgevoerd om het spoor te herstellen, maar deze inspanning bleek teniet gedaan toen de dassen wederom de spoorlijn zagen als hun thuis.

Dassen zijn gek op spoor

Dat de dassen dit doen is niet verrassend. Dassen houden van voedselrijke gronden en een droge heuvel om in te graven om te voorkomen dat zijn burcht onder water komt te staan. Omdat het Friese landschap van nature geen heuvelachtige grond bevat die aan de juiste eisen voldoet, is de das als het ware veroordeeld tot het spoor, legt ProRail uit.

Daarom is dit keer gezocht naar een oplossing waarbij dier en spoor worden voorzien van de nodige leefomgeving. Een kunstburcht lijkt de oplossing, aldus ProRail.

Aanleg van een kunst dassenburcht.

ProRail’s kunstburcht

Onder leiding van Corné van Doorne en een team van adviseurs is het plan van de kunstburcht in het leven geroepen. De kunstburcht is ontworpen door stichting Das&Boom. Het plan ligt nu bij het RVO ter goedkeuring. De werkzaamheden gebeurden onder toeziend oog van systeemspecialist fauna & flora Michel van den Bogaert.

Michel vindt het belangrijk om de balans te vinden tussen dier en spoor. “Mijn persoonlijke wens en drijfveer heeft te maken met ethiek. Ik ga mij inzetten om zo zorgvuldig mogelijk met de dieren om te gaan. Tegelijkertijd borgen wij de veiligheid van het spoor. Zo’n kunstburcht maakt duurzaam samenleven mogelijk.”

Dit artikel is afkomstig van zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Majorie Van Leijen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.