Ede-Wageningen
Financiële injectie

Overheid wijst miljarden toe aan verdere verbetering OV en infrastructuur

Spoorbouw rondom station Ede-Wageningen.Fantaglobe11 / Wikimedia Commons

Kabinet Rutte IV steekt de komende jaren 7,5 miljard euro in de infrastructuur. De helft van die investering wordt gereserveerd voor onder andere nieuwe spoorlijnen, het optimaliseren van bestaande verbindingen en het stroomlijnen van aanverwant (openbaar) vervoer. 

“De toewijding die het rijk met deze investeringen toont is historisch en ongelooflijk goed nieuws. Zonder efficiënt, snel en duurzaam openbaar vervoer is het bouwen van meer woningen en ruimte om te werken niet mogelijk”, zegt ProRail-CEO John Voppen in een eerste reactie.

Noord/Zuidlijn

Er is bij de toekenning van de zogeheten MIRT-gelden (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport), allereerst aandacht voor de Randstad.

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt definitief verlengd tot aan Schiphol en Hoofddorp. Daardoor kan het miljardenproject Zuidasdok doorgang vinden en de Amsterdamse metro worden doorgetrokken naar Amsterdam Haven-Stad, een nieuwbouwproject waar tienduizenden woningen moeten verrijzen. De projecten in Amsterdam zijn goed voor 5.4 miljard euro. Voor de Noord/Zuidlijn betalen de alliantiepartners NS en Schiphol bovendien zelf mee. “De bereikbaarheid van Amsterdam is van nationaal belang”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In Utrecht kunnen ze zich dan toch verheugen op een ondergrondse tramlijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein, de Merwedelijn. De al bestaande tramverbinding in Nieuwegein zou dan in Utrecht ondergronds moeten gaan, om de reis tussen de twee plaatsen een stuk sneller te maken. Er wordt ongeveer 1,4 miljard gestoken in de regio Utrecht.

Volop activiteit rond Den Haag en Rotterdam

In Rotterdam komt een nieuwe brug tussen Rotterdam-Noord en Zuid. De bedoeling is dat daar ook een tramlijn gaat rijden. Het wordt na de Willemsbrug en Erasmusbrug de derde verbindingsbrug in Rotterdam. De komst van de nieuwe brug zal nog wel even duren, de gemeente schat dat deze over ongeveer 12 jaar de skyline van Rotterdam verder inkleurt.

In Den Haag, de derde stad van Nederland, wordt ook veel geld vrijgemaakt om de infrastructuur te verbeteren en verder uit te breiden. Met het extra vrijgekomen geld kan onder meer een nieuwe tramlijn van Den Haag Centraal door de Binckhorst naar Voorburg en Delft definitief worden aangelegd. Ook gaat het station van Den Haag Laan van NOI flink op de schop. Verder krijgt Rijswijk een heel nieuw station: Rijswijk Buiten.

Meer over de plannen in Rotterdam en Den Haag lees je hier.

Aandacht voor Groningen

Ook buiten de Randstad – of misschien zelfs vooral buiten de Randstad – wordt flink geïnvesteerd in de spoorinfrastructuur. In Groningen wordt werk gemaakt van de ontwikkeling van station Suikerzijde, terwijl er ook geld wordt vrijgemaakt voor spoorverdubbeling aldaar.

Daarnaast gaat er geld naar de RegioExpress, een sneltreinverbinding tussen Arnhem, Doetinchem en Winterswijk. Amersfoort kan zich verheugen op een investering in het station, net als Almere en Den Bosch. Verderop in Eindhoven zal worden gestart met de verkenning naar manieren om het openbaar vervoer in de Brainportregio te verbeteren.

Om het treinverkeer letterlijk in goede banen te leiden, wordt 585 miljoen euro uitgetrokken voor de verbetering van de baanstabiliteit en het terugdringen van geluidshinder voor omwonenden.

Omdat er altijd wat te wensen over moet blijven, hoopt Voppen dat ProRail in de nabije toekomst meer kan doen voor het noorden van het land. Zo hoopt de spoorbeheerder snel meer te kunnen zeggen over investeringen in en rond station Meppel.

Lelylijn

De vier provincies Flevoland, Friesland, Drenthe, Groningen zijn in overeenstemming met het kabinet definitief eens geworden over de financiering van de gemeenschappelijke projectorganisatie voor de Lelylijn. Deze club moet de plannen voor de aanleg van een nieuwe spoorlijn van Lelystad over Heerenveen en Drachten naar Groningen verder uitwerken met concrete resultaten als resultaat. De kosten hiervan worden geschat op 6 tot 8 miljoen euro. De provincie Friesland zegt daarbij rekening te houden met een provinciale bijdrage van ongeveer 1 miljoen euro.

Stikstof en de kanttekeningen

De toegezegde miljarden voor onder meer de spoorbouw zijn niet alleen gunstig, maar roepen bij veel mensen ook nieuwe rekensommetjes op. Onlangs schreef SpoorPro nog dat de stikstofuitspraak van de Raad van State wel degelijk gevolgen heeft voor de spoorbouw. Het kabinet Rutte IV plaatst namelijk wel een kanttekening en laat weten dat de “uitvoering en oplevering van veel projecten onzeker” is.

In hoeverre er, ondanks de gigantische financiële injectie, gevolgen zijn voor de spoorbouw zal op den duur nog moeten blijken uit nieuwe berekeningen. Daarbij moet ook gezegd worden dat er binnen de spoorsector een aanhoudend personeelstekort is. De vraag is dan ook in hoeverre er op korte termijn extra personeel aangetrokken kan worden om de miljardenklussen te klaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl en deelt regelmatig interessant nieuws met OVPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.