Leiden.
Ministerie van OCW

OV-NL: ‘Studentenvervoer krijgt volgend jaar kwart miljard minder’

Foto: Straatbeeld Leiden, studentenstad. Foto ter illustratie. Dutch_Photos

OV-NL meldt dat de financiële steun van de overheid aan openbaarvervoerbedrijven voor gratis studentenreizen volgend jaar met 260 miljoen euro zal worden verminderd. De branchevereniging beweert dat deze verlaging te wijten is aan een onnauwkeurige berekening door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

OV-NL vreest dat deze financiële tegenvaller zal leiden tot het terugschroeven van diensten voor studenten, hoewel de vereniging benadrukt dat studenten nu vaker gebruikmaken van het openbaar vervoer omdat ze door huisvestingsproblemen vaker thuis wonen.

Het ministerie van OCW bepaalt de vergoeding voor vervoerders op basis van het gemiddelde aantal kilometers dat studenten reizen gedurende een bepaalde periode. Voor de recentste aanpassing is de periode van juli 2022 tot juni 2023 gebruikt. Het ministerie heeft echter nog niet de details van hun berekening bekendgemaakt.

Huisvestingsproblemen

“De resultaten van deze meting weerspiegelen niet de huidige situatie, waarin studenten juist meer gebruikmaken van het openbaar vervoer vanwege de herinvoering van de basisbeurs en huisvestingsproblemen”, licht de branchevereniging toe. “OCW heeft deze herziening uitgevoerd op een moment waarop studenten aanzienlijk minder reisden, voornamelijk als gevolg van de beperkende maatregelen die de overheid had ingesteld vanwege de COVID-19-pandemie”, aldus OV-NL. Het ministerie van OCW benadrukt echter dat er gedurende de gemeten periode geen reisbeperkingen van kracht waren.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.