Tweede Kamer

‘Aangifteplicht bij geweld tegen publieke dienstverleners’

Bodycam veiligheidspersoneel openbaar vervoer
Foto ter illustratie Foto: Shutterstock/ John Gomez

Een meerderheid in de Tweede Kamer ondersteunt het voorstel van D66 dat werkgevers in het publieke domein altijd aangifte moeten doen bij agressie en geweld tegen hun medewerkers. Deze aangifteverplichting zou minstens moeten leiden tot het opleggen van een boete aan de dader.

D66 legt de focus op een “kleine groep onruststokers” die het moeilijk maakt voor mensen met maatschappelijk belangrijke functies zoals ov-personeel, politieagenten, hulpverleners leraren, wetenschappers, advocaten, rechters, en politici, om hun werk ongehinderd uit te voeren.

Norm stellen

D66-Kamerlid Joost Sneller benadrukt de noodzaak om als samenleving een norm te stellen, omdat een toenemend aantal incidenten het voor mensen in het publieke domein onmogelijk maakt hun werk te doen. Het voorstel van D66 stelt dat werkgevers binnen 48 uur na een incident aangifte moeten doen. Daarnaast pleit Sneller voor het opleggen van een vaste, civielrechtelijke boete aan de daders, vergelijkbaar met boetes die standaard worden opgelegd bij winkeldiefstal in supermarkten.

Het D66-initiatief heeft brede steun in de Kamer, met instemming van VVD, CDA, GroenLinks-PvdA, en SP. Joost Sneller heeft het voorstel namens deze partijen voorgelegd aan het kabinet.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP