Amsterdam tram
Amsterdam

Structureel gratis openbaar vervoer voor basisschooljeugd

Foto: Amsterdam Jan van der Wolf

Amsterdamse coalitiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks hebben extra financiële middelen vrijgemaakt voor twee opvallende voorstellen. Enerzijds wordt voorgesteld om het openbaar vervoer structureel gratis te maken voor kinderen tussen 4 en 11 jaar. 

Deze plannen worden naar verwachting besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering op woensdag, waarop donderdag een stemming zal plaatsvinden. Gezien de meerderheid van PvdA, D66 en GroenLinks in de raad, wordt verwacht dat de voorstellen worden aangenomen.

Cruisebelasting

Het extra budget voor gratis openbaar vervoer en de lerarenbeurs wordt gefinancierd door de cruisebelasting verder te verhogen dan oorspronkelijk gepland. De belasting zou van 8 euro naar 11 euro stijgen, maar de coalitiepartijen stellen voor deze verder te verhogen naar 14 euro. Daarnaast wordt de vermakelijkheidsretributie, een bijdrage bij evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers, met 50 cent verhoogd.

Structureel

De PvdA wil het tijdelijke gratis openbaar vervoer voor kinderen, dat momenteel loopt en eind november afloopt, vanaf volgend jaar structureel maken. Volgens fractievoorzitter Lian Heinhuis kunnen duizenden kinderen op deze manier kennismaken met “het openbaar vervoer, de stad en elkaar”.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.