Toegangspoortjes, OV-chip, station Woerden

Proef met NS-passagepas op Rotterdam-Zuid is geslaagd

Toegangspoortjes, OV-chip, station Woerden

De proef met de zogenoemde NS-passagepas op station Rotterdam-Zuid is goed verlopen. Dat is de gezamenlijke conclusie van de gemeente Rotterdam, reizigersvereniging Rover, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en NS. Met de passagepas is het voor frequente gebruikers van een doorgang van een station mogelijk om deze doorgang te blijven gebruiken als op dit station de OV-poortjes zijn geactiveerd. 

Eind vorig jaar werd de proef uitgevoerd. Omwonenden van het station kregen, in samenspraak met de gemeente, een brief waarin werd gemeld dat ze in aanmerking kwamen voor de passagepas.

Passagepassen

Deze oproep leverde ruim 700 aanvragen op. Via een informatiestand op het station werden 1300 passagepassen aangevraagd, waardoor uiteindelijk een kleine 2000 mensen de beschikking kregen over deze service. Het betrof overigens niet alleen direct omwonenden, ook frequente stationsgebruikers die elders wonen, konden de pas aanvragen.

“Al na enkele weken bleek de proef zo succesvol dat de ov-poortjes voor een langere periode werden geactiveerd”, meldt de NS. “Inmiddels is de proef uitgebreid geëvalueerd door onder meer onderzoek te doen onder de gebruikers. Daaruit blijkt dat zij tevreden zijn over de pas, evenals de gemeente, Rover, NS en het ministerie. Daarom is besloten om de ov-poortjes op dit station permanent te activeren. Het volgende station waarbij het mogelijk wordt een speciale passagepas aan te vragen wordt Weesp.”

Proef

Uit de proef kwam naar voren dat een klein aantal gebruikers de pas niet goed gebruikt. Deze mensen checken wel in, maar niet binnen de daarvoor vereiste termijn van een uur weer uit. Deze gebruikers zullen een brief krijgen waarin de spelregels van de passagepas opnieuw worden uitgelegd. Blijkt daarna dat de pas door deze mensen opnieuw verkeerd wordt gebruikt, dan moeten ze de pas inleveren.

Het activeren van de ov-poortjes past in het pakket maatregelen dat NS verleden week overeenkwam met overheid, ProRail en vakbonden om agressie in het ov tegen te gaan. Inmiddels heeft staatssecretaris Mansveld een brief gestuurd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met de vraag aan gemeenten om zich constructief op te stellen in de discussie over het wel of niet activeren van OV-poortjes. “NS verwelkomt dit signaal”, aldus  de spoorwegmaatschappij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.