OV-chippalen, OV-chipkaart, station Tilburg Centraal

DUO mag privacygevoelige reisgegevens van studenten inzien

DUO mag reisgegevens van de OV-studentenkaart opvragen bij Translink om frauderende studenten te ontdekken. Weliswaar is hier sprake van inbreuk op de privacy van een student, maar volgens de Centrale Raad van Beroep is die inbreuk toegestaan. Onlangs bleek dat het bedrijf achter de OV-chipkaart, Translink, van enkele honderden studenten informatie over de afgelegde reizen had verstrekt aan DUO.  

DUO gebruikt die data om erachter te komen of studenten wel echt op kamers wonen, aangezien ze op deze manier inzicht krijgen in de dagelijkse begin- en eindhalte van een OV-reis. Studenten die uitwonend zijn, krijgen beduidend meer studiefinanciering dan studenten die nog bij hun ouders wonen. Translink verstrekte die gegevens altijd. Het bedrijf liet weten daartoe een wettelijke verplichting te hebben.

Translink

Het balletje kwam aan het rollen nadat een medewerker van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bij Translink gegevens opvroeg van een student in 2014 en 2015. Op dat moment bestonden er al sterke aanwijzingen dat de studente niet uitwonend was. Zo waren er al verschillende huisbezoeken geweest en was ook de werkgever van de studente benaderd voor haar woonadres. De raad oordeelt dat DUO geen ‘minder ingrijpend middel’ voor handen had om te onderzoeken of de studente onterecht een hogere studiefinanciering ontving.

De studente spande een zaak aan tegen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nadat ze een boete kreeg omdat DUO besloot dat ze wel degelijk thuis zou wonen. De rechter vond dit niet bewezen. In beroep is nu opnieuw geoordeeld dat het ministerie zelfs met de reisgegevens niet voldoende heeft aangetoond dat de studente niet meer thuis woonde. Maar tegelijkertijd werd bepaald dat het opvragen van reisgegevens om de rechtmatigheid van een studiefinanciering te onderzoeken is toegestaan. Het gaat dan namelijk om het economisch welzijn van Nederland en het bestrijden van misbruik en fraude.

Kamervragen

Afgelopen augustus vroegen D66 en Groenlinks nog Kamervragen over het opvragen van reisdata door DUO. De partijen twijfelden over de waarborging van de privacy van reizigers bij Translink. D66 wilde van toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma weten welke gegevens zijn gedeeld, terwijl GroenLinks aan de minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vroeg wat ze vond van het onwettelijke gebruik van de reisgegevens.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

DUO mag privacygevoelige reisgegevens van studenten inzien | OVPro.nl
OV-chippalen, OV-chipkaart, station Tilburg Centraal

DUO mag privacygevoelige reisgegevens van studenten inzien

DUO mag reisgegevens van de OV-studentenkaart opvragen bij Translink om frauderende studenten te ontdekken. Weliswaar is hier sprake van inbreuk op de privacy van een student, maar volgens de Centrale Raad van Beroep is die inbreuk toegestaan. Onlangs bleek dat het bedrijf achter de OV-chipkaart, Translink, van enkele honderden studenten informatie over de afgelegde reizen had verstrekt aan DUO.  

DUO gebruikt die data om erachter te komen of studenten wel echt op kamers wonen, aangezien ze op deze manier inzicht krijgen in de dagelijkse begin- en eindhalte van een OV-reis. Studenten die uitwonend zijn, krijgen beduidend meer studiefinanciering dan studenten die nog bij hun ouders wonen. Translink verstrekte die gegevens altijd. Het bedrijf liet weten daartoe een wettelijke verplichting te hebben.

Translink

Het balletje kwam aan het rollen nadat een medewerker van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bij Translink gegevens opvroeg van een student in 2014 en 2015. Op dat moment bestonden er al sterke aanwijzingen dat de studente niet uitwonend was. Zo waren er al verschillende huisbezoeken geweest en was ook de werkgever van de studente benaderd voor haar woonadres. De raad oordeelt dat DUO geen ‘minder ingrijpend middel’ voor handen had om te onderzoeken of de studente onterecht een hogere studiefinanciering ontving.

De studente spande een zaak aan tegen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nadat ze een boete kreeg omdat DUO besloot dat ze wel degelijk thuis zou wonen. De rechter vond dit niet bewezen. In beroep is nu opnieuw geoordeeld dat het ministerie zelfs met de reisgegevens niet voldoende heeft aangetoond dat de studente niet meer thuis woonde. Maar tegelijkertijd werd bepaald dat het opvragen van reisgegevens om de rechtmatigheid van een studiefinanciering te onderzoeken is toegestaan. Het gaat dan namelijk om het economisch welzijn van Nederland en het bestrijden van misbruik en fraude.

Kamervragen

Afgelopen augustus vroegen D66 en Groenlinks nog Kamervragen over het opvragen van reisdata door DUO. De partijen twijfelden over de waarborging van de privacy van reizigers bij Translink. D66 wilde van toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma weten welke gegevens zijn gedeeld, terwijl GroenLinks aan de minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vroeg wat ze vond van het onwettelijke gebruik van de reisgegevens.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.