Reiziger met OV-chipkaart (Bron: Koester Fotografie)

2,5 jaar cel dreigt voor misbruik NS-Business cards

Het Openbaar Ministerie heeft 30 maanden cel onvoorwaardelijk geëist tegen een man die NS voor zeker vier ton heeft opgelicht door het misbruik van NS Business Cards. De 43-jarige man zou ruim 600 NS-Business Cards hebben doorverkocht, maar daarvoor werd de rekening nooit betaald.

Het is één van de twee rechtszaken over fraude die nu bij de rechter ligt. De daders zouden voor hoge bedragen gefraudeerd hebben met de NS-Business Card. Het gaat om deze 43-jarige man en een echtpaar, een handlanger en negen reizigers. “We zijn blij dat de rechter zich over deze zaken buigt en hebben vertrouwen in een positieve uitkomst”, laat NS weten.

653 NS-Business Cards

De 43-jarige wordt ervan beschuldigd in september en oktober 2016 op naam van verschillende bedrijven overeenkomsten te hebben gesloten voor in totaal 653 NS-Business Cards. Die kaarten zijn gewoon gebruikt, maar uiteindelijk werden de ritten nooit afgerekend. In het AD stelt advocaat Sunil Radihal dat er geen bewijs is tegen zijn cliënt en dat hij het slachtoffer is geworden van zijn verleden. Hij zou namelijk ook meerdere andere bedrijven hebben opgelicht en verantwoordelijk zijn voor een miljoenenoplichting van een museum.

Sinds een jaar maakt de vervoerder echt werk van maatregelen tegen fraude en misbruik. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen van fraude, maar dus ook op het aanpakken van misdaden in het verleden. Zo is gebleken dat in 2015 vijftig mensen op grote schaal misbruik maakten van de Geld Terug bij Vertraging-Regeling.

Het gaat hier om een bedrag van 100.000 euro. Met deze mensen is een terugbetalingregeling getroffen en dat is bijna volledig terugbetaald. De spoorvervoerder laat weten dat er geen nieuwe gevallen van grootschalige fraude meer zijn geweest sinds reizigers zich moeten inchecken en de Geld Terug Bij Vertraging-verzoeken automatisch worden gecontroleerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.