OV loket: OV-reiziger betaalt soms te veel voor rit

Reizigers in het OV betalen nogal eens een te hoge prijs voor een rit, omdat het betalingssysteem nu niet automatisch de meest gunstige prijs rekent. Daarmee worden reizigers de dupe van het OV-chipkaartsysteem, dat qua tarifering geregeld star en ondoorzichtig is. Dit concludeert het OV loket, de ombudsman in het openbaar vervoer, in haar kwartaalrapportage.

De ombudsman adviseert vervoerders aan de slag te gaan met een systeem van ‘best pricing’. Bij best pricing berekent een systeem automatisch het meest voordelige tarief. Omdat nu nog vaak wordt gereisd op saldo is dat nu nog niet mogelijk, maar bij achteraf betalen kunnen vervoerders dit wel realiseren. Het OV loket ziet dit ook als een goed alternatief voor reizigers voor wie geen passend abonnement beschikbaar is.

Abonnementshouders

Er wordt bijvoorbeeld een te hoge prijs gerekend als abonnementshouders deels binnen en deels buiten de spits reizen en ook nog eens met meer dan één vervoerder. In zo’n geval wordt een extra instaptarief verwerkt, terwijl een (lange afstands)-korting deels verloren gaat. Hetzelfde gebeurt als reizigers door gesloten poortjes op een overstapstation extra moeten in- en uitchecken. Er wordt dan extra geld afgeschreven van hun OV-chipkaart.

Onredelijk en onaanvaardbaar, stelt het OV loket. Vervoerders beroepen zich erop dat het systeem ‘nu eenmaal zo werkt’, maar de ombudsman meent dat systemen geen excuus mogen zijn voor onredelijke uitkomsten. Met een best pricing-systeem kan dit probleem worden verholpen en het is de verantwoordelijkheid van OV-bedrijven om een dergelijke systeem te realiseren.

OV loket: “Reizigers realiseren zich vaak niet dat zij meer betalen dan nodig is en vervoerbedrijven doen te weinig om klanten het voordeligste tarief te laten betalen. Een goede informatievoorziening vooraf en/of een geldterugregeling achteraf ten behoeve van de reizigers is wenselijk.”

Tarieven en reisinformatie

Verder richt de kwartaalrapportage zich op de wijzigingen van tarieven van abonnementen en reisinformatie. Bij een concessieovergang of een aanpassingen van abonnementen kunnen reizigers geconfronteerd worden met prijsstijgingen. Het OV loket vraagt de overheid op te treden en afspraken te maken over maximale tariefstijgingen bij min of meer gelijkblijvende dienstverlening.

Tevens pleit de organisatie opnieuw voor goede informatie voor reizigers voorafgaand en tijdens de reis. “Goede informatie voor en tijdens de reis is essentieel om tevreden reizigers te krijgen.” Over het algemeen gaat het steeds beter, maar met name bij vertragingen kan nog wel wat verbeterd worden. Dan gaat het om informatie over lange vertragingen, omreizen of rituitval. “Zorg er in deze situaties voor dat de informatie via alle informatiekanalen up-to-date en gelijkluidend is.”

Logistieke problemen

Vervoerders krijgen als laatste het advies om goed na te denken over de juiste alternatieven bij logistieke problemen en zorg voor gedupeerde reizigers. “Reizigers hebben vaak begrip voor het feit dat er in het OV belemmeringen kunnen optreden, maar ze willen wel dat er alternatieven geboden worden en dat ze tijdig en goed geïnformeerd worden over de alternatieven.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.