OV-chipkaart, NOVB

Minder boetes voor niet stopzetten OV-studentenkaart

OV-chipkaart, NOVB

Het boetebedrag dat in de afgelopen maanden is uitgedeeld aan oud-studenten die het gratis reisproduct op hun studentenkaart niet of te laat stopzetten, is fors lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste maanden van 2018 werd nog voor 13,2 miljoen euro beboet en dat is dit jaar slechts 4,1 miljoen euro. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

In 2017 kondigde dit ministerie maatregelen aan om te zorgen dat er minder studenten beboet zouden worden. Dit kwam met name door de kritiek dat veel studenten per ongeluk hun reisproduct niet zouden stopzetten. Die set maatregelen levert nu resultaat op, meent het ministerie. De belangrijkste voorwaarde is dat studenten niet langer beboet worden als ze niet meer met hun reisproduct reizen.

Communicatie

Een van de manieren om te zorgen dat studenten hun OV-chipkaart stopzetten is door meer mails en brieven te versturen aan studenten. Hierin worden zij gewaarschuwd om het reisproduct op tijd stop te zetten. De communicatie is verder verbeterd via filmpjes en extra aandacht op social media. Daarnaast krijgen oud-studenten voortaan een paar dagen langer de tijd, namelijk tien kalenderdagen, en betalen ze de eerste maand een lagere boete.

“Aan het einde van de studententijd komt er veel op studenten af”, licht minister Van Engelshoven toe. “Daardoor schoot het op tijd stopzetten van het reisproduct op de ov-kaart er geregeld bij in, of hadden zij simpelweg niet op hun netvlies wanneer precies zij dat moesten doen. Samen met DUO en de vervoerders konden we maatregelen doorvoeren waardoor we ervoor zorgen dat minder studenten een boete in de bus krijgen. De belangrijkste maatregel is dat studenten geen boete meer krijgen als ze niet met hun reisproduct blijven reizen. De verwachting is dat deze daling in het aantal boetes zal doorzetten, een mooi resultaat.”

Blacklist

De nu genomen maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat studenten een boete krijgen terwijl ze helemaal geen gebruik meer maken van hun studentenkaart. Maar er wordt momenteel ook gewerkt aan een zogenaamde blacklist bij vervoerders. Die moet het mogelijk maken dat studentenreisproducten kunnen worden stopgezet tijdens het inchecken. De verwachting is dan dat de OV-boetes nog verder dalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Minder boetes voor niet stopzetten OV-studentenkaart”

kees boer|11.07.19|16:43

Dit is een goede tendens,ik dacht dat men de studie heeft beëindigd dat er een overgangsregeling is

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.