Reiziger met OV-chipkaart (Bron: Koester Fotografie)

Tienduizenden studenten hebben ten onrechte betaald voor OV-reis

Koester Fotografie

Door een fout in de jaarkalender van de vervoerders hebben ruim 70.000 studenten onterecht moeten betalen voor hun OV-reis op 16 augustus. Hoewel zij hun geld terug kunnen krijgen, hebben 58.000 studenten dat nog steeds niet gedaan. Dit blijkt uit een analyse van de OV ombudsman. De ombudsman vreest dat het bericht over de compensatie veel studenten simpelweg niet heeft bereikt.

Op 16 augustus hadden studenten met een gratis reisproduct weer gratis moeten kunnen reizen, maar door een fout bleken zij toch te moeten betalen. Nadat dit werd ontdekt, werd besloten dat studenten hun geld kunnen terugkrijgen als ze langs een kaartautomaat gaan.

De OV ombudsman is te spreken over de snelheid en het gemak van de oplossing. Tegelijkertijd is dit aangegrepen om de effectiviteit van dergelijke maatregel onder de loep te leggen. Verbeteringen zijn mogelijk en vervoerders worden dus ook aangespoord na te denken over andere manieren van restitutie die beter werken.

Fouten

“Bij het reizen met een OV-chipkaart kunnen soms zaken misgaan”, meent de ombudsman. Daardoor kan er te veel geld worden afgeschreven of blijkt een abonnement niet te werken. Dit soort problemen kunnen voorkomen bij een gedigitaliseerd systeem en gewoonlijk krijgen reizigers hun geld daarvoor terug. Het is echter niet voldoende dat aan reizigers de mogelijkheid wordt geboden om het geld terug te krijgen; dit moet ook actief worden bewerkstelligd.

Vervoerders moeten in dit geval dus alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat elke student zijn geld terugkrijgt. “Als bedrijven in de OV sector een maatregel nemen om groepen reizigers, die te veel betaald hebben, te compenseren, moeten ze ook nieuwsgierig blijven naar de effectiviteit van deze compensatie. Reizigers moeten er blind op kunnen vertrouwen dat de OV sector zich dan maximaal inspant om onterecht betaalde bedragen te restitueren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Tienduizenden studenten hebben ten onrechte betaald voor OV-reis”

kees boer|12.11.19|17:30

Dit teveel betaalde moet zonder meer – hoe dan ook worden gecompenseerd

Carin Scholtens|12.11.19|22:48

Mijn beide kinderen hebben in de laatste week van aug nog gewoon moeten betalen omdat hun ov het nu het niet deed maar ze krijgen hun geld mooi niet terug hoor terwijl ze de ov op tijd hadden aan gevraagd, maar ook daar iets fout was gegaan. Lekker hoor als het niet loopt zoals het zou moeten zijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.